Доступність пожежного транспорту до вододжерел у сільській місцевості перевірили хмельницькі рятувальники

1147

Забезпечення протипожежного захисту населення, особливо у сільській місцевості, цілком залежить не тільки у вправності вогнеборців, але й на 90% від наявності джерел протипожежного водопостачання. Як правило, його відсутність або занедбаність і призводить до трагедій, яких можна було б уникнути. Аби привернути увагу господарників до цієї проблеми рятувальники ДСНС здійснили огляд протипожежних вододжерел Ізяславського району.

Рятувальники ДСНС днями перевірили протипожежні вододжерела в Ізяславському районі. Основна увага була прикута до доступності пожежного автотранспорту до протипожежних водойм. Згідно нормативних документів, кожна водойма має бути обладнана пірсом із твердого бетонованого покриття, аби рятувальний транспорт безперешкодно, за потреби, міг поповнити запаси води.

У селі Михля Ізяславського району проживає близько п’яти сотень людей. Громада і місцева влада попіклувалися про безпеку населення і забезпечила зручний під’їзд для техніки. Тут є великий бетонований пірс, який може прийняти при необхідності одразу кілька машин.

За кілька кілометрів від  села Михлі розташоване село Радошівка. Тут проживає близько півтори тисячі осіб. Рятувальники кажуть, що ситуація тут кардинально різниться від сусіднього села.

Під час рейду рятувальники також відвідали й пункт водонаповнення в лісі. Територія панування лісових масивів тут складає 25 тисяч гектарів. Однак, природне багатство необхідно захищати від вогню. Тому в Михлівському лісництві діє кілька пунктів забору води.

Загалом  на території області є близько 2000 протипожежних водойм, однак, лише 91 обладнана пожежним пірсом. Вогнеборці пояснюють, що обслуговувати вододжерела зобов’язані органи місцевого самоврядування, це якщо ставок в межах населеного пункту. А от якщо водойма поза селом – усе вирішують орендарі, і далеко не кожен з них є свідомим. Часто-густо орендарі без попередження спускають водойми. Тоді населення фактично залишається беззахисним.

Служба порятунку Хмельниччини звертається до усіх відповідальних осіб щодо такого надважливого питання – забезпечення безперешкодного доступу до вододжерел пожежно-рятувальних підрозділів і техніки.

 

" " " "