Два випадки дифтерії зафіксовано у Хмельницькому

837

З початку 2019 року в Україні зареєстрували 20 випадків дифтерії, з них 18 — протягом жовтня. Захворювання зафіксували в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. У міській інфекційній лікарні за останні три місяці було два випадки. До цього протягом десяти років цієї хвороби на території області не було. Перший випадок стався на початку серпня, другий пацієнт потрапив до лікарні у середині жовтня.

19 жовтня до Хмельницької інфекційної лікарні потрапив 47-річний чоловік із підозрою на дифтерію. Після ряду аналізів та лабораторних досліджень – діагноз підтвердили. На щастя, чоловік отримав щеплення від дифтерії у 2017 році, тому наразі завершив курс лікування та одужав.

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання. Передається повітряно-крапельним шляхом, однак ним можна заразитися і через предмети побуту, посуд та іграшки. Тяжкість хвороби обумовлена ​​вкрай отруйним токсином, який виділяє дифтерійна паличка. Під час останньої епідемії дифтерії в Україні в 91-98 роках захворіло близько 20 тисяч осіб, близько семи сотень із них померли. Медики стурбовані низьким рівнем вакцинації українців і занепокоєні тим, що спалах, подібний до того, який був у 90-х, може повторитись. Українців закликають прийти до сімейного лікаря і зробити щеплення, це безкоштовно. За даними МОЗ, в Україні є вдосталь вакцин.

Рівень вакцинації в Україні не є оптимальним.  Нещеплених людей, які захворіють дифтерією, лікуватимуть сироваткою. Та її завезли лише кілька доз, яких не вистачить на усіх, у разі епідемії.

 Лікарі кажуть, через низький відсоток щеплених людей, спалах дифтерії може повторитись. За статистикою,  50 з 1000 інфікованих помирають. Саме через високу смертніть дифтерію вважають небезпечнішою навіть за кір. Важкий перебіг хвороби можливий за відсутності антитіл до токсину, які виробляються лише завдяки щепленню.

 

" " " "