Що треба знати про бюджет-2020: деякі цифри

Бюджет України, запропонований на обговорення і розгляд Верховної Ради, не став революційним. Однак у ньому закладено деяке зростання соціальних стандартів

802

Майже третину доходу державного бюджету Україні доведеться віддати на сплату своїх боргів. На жаль, ситуація саме така. У 2015 році, коли нам реструктуризували заборговане, кілька років Україна гроші не сплачувала. Однак тепер, у 2019 і наступних роках, настала пора сплачувати за боргами. Тому цей період буде нелегким у фінансовому плані. Але вже наступного року уряд планує знизити суму боргу до 46,7% від ВВП, тоді як на початок цього року він становив 60,9% від внутрішнього валового продукту. Отже, з кожним роком повертати  заборговане буде все легше. Для цього потрібні лише мир і спокій в державі.

Уряд запланував зростання мінімальної зарплати на 550 гривень. Тобто, у 2020 році вона становитиме 4 723 гривні. Зростатимуть також прожитковий мінімум та всі виплати, що до нього “прив’язані”. С 1 січня для осіб працездатного віку він становитиме 2 102 гривні, а з 1 липня – 2 197.

Читайте також: У Кам’янці-Подільському стартує конкурс з відбору програм і проектів для фінансування їх міським бюджетом

Зростуть також видатки на оборону. Загалом на цю сферу заплановано 245 млрд гривень.  136 млрд дістанеться освіті, 108 – медицині. Більше грошей також отримає дорожній фонд.

Інфляцію очікують на рівні 6%, а було 8,4. Прогнозований ріст ВВП закладали обережно – 3,3%. Хоча уряд має намір досягти амбітного показника у 5-7% щорічного приросту.

Звісно, якщо все задумане уряду вдасться, бюджет буде коригуватися. І звісно, у бік збільшення видаткової частини. Якщо ж все вийде навпаки… Втім, про таке ліпше не думати.

" " " "