Фінал децентралізації?

697

Децентралізація на фінішній прямій? Днями Верховна рада у другому читанні проголосувала законопроєкт, що врегульовує майнові і бюджетні відносини між громадами, райрадами і райадміністраціями. Законодавчу ініціативу підтримав 301 народний депутат. ЗМІ охрестили документ фіналом реформи децентралізації. Утім, експерти кажуть, до завершення ще дуже далеко. Адже закон мали прийняти ще півроку тому.

Технічний і довгоочікуваний. 17 листопада Верховна рада ухвалила в другому читанні законопроєкт  №3651-д, що регулює діяльність місцевих і районних рад та адміністрацій. Тепер місцевому самоврядуванню зрозуміло як створювати і ліквідовувати старі сільські ради, хто є правонаступником і як врегулювати відносини між громадами і районами. А ще в законі чітко визначено хто ліквідує старі і хто створить нові районні ради і адміністрації. Нагадаємо, в результаті адмін.-тер реформи на Хмельниччині має бути лише 3 райони замість 20.

В законі також чітко прописані і бюджетні нюанси. Наприклад, районнаказна не формуватиметься на основі місцевих податків і зборів. Усі ці надходження залишатимуться в громадах. «Район» відтепер не контролюватиме ані освіту, ані культуру, ані соціальний захист, ані молодіжну політику. Це все тепер відповідальність тільки громад.

Словом, звідки візьмуться гроші в районних бюджетах – питання скоріш риторичне. Разом із тим, повстає цілком конкретна проблема, наприклад, хто ж тоді утримуватиме центральні районні лікарні. Відомо, НСЗУ покриває лишень зарплату медперсоналу і сплачує за медичні послуги. А, от, комуналка, оновлення медичного обладнання і ремонти   – за чий тепер рахунок?

Разом із тим залишається незрозумілим, які будуть функціїрайрад. В новому законі про це ані слова. Думка експерта тут категорична.

А, от, прийняти решту законів, що регламентують і регулюють діяльність громад, райрад і райадміністрацій дуже треба, зазначає експерт.

І навіть тоді, коли низка децентралізацій них законів буде ухвалена, реформа ще не завершиться. Кінець, на думку експертів, буде лише після внесення змін у Конституцію України про новий адміністративно-територіальний устрій держави.

" " " "