Фінансування АПК має складати не менше 1% ВВП – Сергій Лабазюк

1715
Держава не виділяє достатньої підтримки агро-промисловому комплексу, який натомість забезпечує 40% надходжень валюти та вирішує безліч соціальних задач.
 
Про це заявив народний депутат України Сергій Лабазюк в інтерв’ю виданню «Агроперспектива».
«Що аграріям дала влада за останні 10 років? Нічого. Що забрала? Практично все, включаючи пільги по ПДВ», – сказав Лабазюк.
Він підкреслив, що АПК – це галузь, яка вирішує безліч соціальних задач, а натомість отримує «копійки».
«Якщо говорити мовою грошей, то була проста і чітка домовленість (ще в часи, коли відмінили пільги по сплаті ПДВ), що в бюджеті на потреби АПК щороку виділяється 1% від ВВП. Що отримали на сьогодні – 0,2% ВВП, або й того немає», – констатував член аграрного комітету.
Разом з тим, парламентар заявив, що навіть ці гроші аграріям отримати і освоїти практично неможливо.

«Процедури так прописані, що фактично гроші можуть бути лише в жовтні, але аграріям гроші потрібні не в кінці року. Виробникам фінанси потрібні на весняно-польові роботи. Якщо мова про галузеві програми, то вони мають працювати весь рік», – заявив Лабазюк.
За його словами, на папері закладені одні суми, а по факту гроші не освоєні, бо бюрократичні процедури не дозволяють аграріям вчасно подати документи, пройти комісію і отримати бюджетну підтримку. Якщо в поточному році не встиг отримати фінансування, то на наступний рік ці кошти згорають.

Сергій Лабазюк також зазначив, що дотацій у  4 мільярди гривень, які виділив уряд, недостатньо.
«Хоча маємо позитивний досвід дотування окремих галузей. Зокрема, кошти, які направлялися на здешевлення придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки, повернулися в той же бюджет сплатою податків, створенням робочих місць. Відродилися та запрацювали цілий ряд підприємств, які спеціалізуються на випуску сільськогосподарської техніки. Українські компанії оновлювали свій парк», – зауважив нардеп.
Нагадаємо, раніше бюджетний комітет Верховної Ради затвердив проєкт змін до державного бюджету на 2020 рік. Зокрема, відновлення дотації аграріям в розмірі 4 млрд грн.
 
" " " "