Фінансування місцевих референдумів буде відбуватися за рахунок місцевих бюджетів, – Стефанчук

Влада активно готує проекти законів про народовладдя

1035

Робоча група Верховної Ради з розробки проектів законів з питань народовладдя найближчим часом підготує початковий текст законопроекту про місцевий референдум і винесе його на громадське обговорення.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук.

“Плануємо найближчим часом підготувати початковий текст законопроекту про місцевий референдум, а потім винести його на громадське обговорення. Далі проект закону буде доопрацьовано за результатами всеукраїнського обговорення, зареєстровано в парламенті України та спрямовано на експертизу до Венеціанської комісії”, – написав Стефанчук.

Віце-спікер підкреслив, що перед реєстрацією законопроекту робоча група планує здійснити поїздки в усі регіони України, щоб обговорити його текст з представниками місцевих рад та вдосконалити напрацьоване.  За словами Стефанчука, в даний час близько тридцяти рад різних рівнів висловилися за підтримку цього законопроекту.

Також він проінформував, що під час чергового засідання члени робочої групи попередньо погодили, що фінансування місцевих референдумів буде відбуватися за рахунок місцевих бюджетов.

“Ми відмовилися від пропозиції часткового фінансування місцевих референдумів з державного бюджету, адже розуміємо, що застереженням цього є те, що перед виборами ми будемо бачити парад місцевих референдумів за рахунок державного бюджету”, – пояснив Стефанчук.

Читайте також: Гетманцев розповів, за яких умов влада зможе зменшити податки

При цьому найбільш дискусійними виявилися питання частоти проведення місцевих референдумів та кількості питань, які можуть бути винесені.

“Поки ми зупинилися на формулі: один місцевий референдум – одне питання. Однак, якщо нам вдасться розробити зрозумілий і неконфліктний механізм, ми не виключаємо можливості винести на референдум більше одного питання”, – додав Стефанчук.

Крім того, робоча група попередньо погодила, що місцеві референдуми можуть проводитися двічі на рік – у березні та жовтні.

" " " "