Газові борги Уряду можуть паралізувати діяльність Жванецької ОТГ.

1205

Децентралізація під загрозою!  Жванецька ОТГ опинилася в боргових заручниках у НАК «Нафтогазу». Кампанія в судовому порядку вимагає, аби Жванець виплатив їм 34 мільйони гривень боргу за прокладання газогонів високого і середнього тиску.  Таких грошей в громаді немає! А ще там стверджують, нічого нікому не винні. Мовляв, коли об’єднувалися, боргів не було.

Жванецька об’єднана громада через борги перед НАК «Нафтогазом» опинилася на межі виживання. Компанія стверджує, селяни завинили їм астрономічну суму у 34 мільйони гривень за будівництво газогону високого і середнього тиску.

У далекому 2011 році в області відбувалася активна газифікація населених пунктів. Тоді блакитні вогники запалювали ледь не щотижня. Під програму потрапило 15 сіл Кам’янець-Подільського району. А Сокільська сільська рада була замовником робіт. Вартість об’єкту 16 мільйонів гривень. Тодішня сільська голова згадує, у жовтні 2012 року урочисто запустили трубу.  Ані боргів, ані претензій.

За 5-ть років по тому НАК Нафтогаз виставив через суд сільській раді фінансові претензії. Мовляв, ті все ж таки завинили понад 10 мільйонів гривень.  Плюс до основного тіла додалася пеня. Разом село СокІл мало сплатити 34 мільйони. Тамара Рощук керувала сільрадою з 2015 року і до об’єднання у 2018-му. Каже, близько 10 разів їздила на суди по справі, однак звідки взявся борг не знає.

Судові процеси відбувалися паралельно із процесами децентралізації. Сокільська сільська рада увійшла до складу Жванецької ОТГ. Тож останні успадкували астрономічний борг.

Утім, логіка усе ж є. Бо фактично замовником робіт була держава в особі Уряду України.  Саме Кабмін мав відшкодувати  Нафтогазу вартість будівництва газогонів через рахунки Сокільської ради. Проте, про свої зобов’язання забув.

Судові баталії пройшли усі етапи  і дійшли аж до Верховного суду. Однак, найвища інстанція винесла рішення на користь Нафтогазу. Тож фактично це Уряд кинув і громаду, і Нафтогаз! Нинішня голова ОТГ Тетяна Криворучко каже, зверталися до усіх: від обласної влади до Кабміну і Президента. В результаті – самі відписки.

Захисник громади каже, нині розбіжності у процесуальних моментах стримують процес арешту рахунків, однак це тимчасово. До слова, бюджет Жванецької ОТГ у 2019 році – 36 мільйонів гривень. Тобто, якщо ситуація не зміниться, то борг у 34 мільйони просто паралізує життєдіяльність  громади, а  це означає що процес децентралізації усієї країни під загрозою. Через недобросовісність Уряду вперше в історії Україні ОТГ не створиться, а розпадеться!

А ще додають, сидіти і чекати доки Уряд виділить обіцяну субвенцію,  не збираються. Натомість, вже готуються до зустрічі із новобраним Президентом України.

 

 

" " " "