Гілки – на щепу, листя – на добрива: у Хмельницькому нові правили збору зелених відходів.

1119

Гілки – на щепу, листя – на добрива: у Хмельницькому нові правили збору зелених відходів. Щоб городяни не палили, «Спецкомунтранс» працюватиме безкоштовно. Гілля раз на місяць забиратимуть прямісінько з-під хати, а, горОдиння та листя почнуть приймати на сміттєзвалищі. За багаття на подвір’ях відтепер каратимуть без розбору, адже, альтернатива є .

Пані Марія в приватному секторі мешкає багато років. Каже, добре знає звідкіля беруться стихійні сміттєзвалища. Зважаючи на те, що зелені відходи – поза тарифом «Спецкомунтрансу» – їх не вивозять – люди шукають альтернативи. Жінка певна, аби Хмельницький не димів та не засмічувався, варіанти повинні шукати не городяни, а влада.

Закиди містян на власну адресу комунальники, кажуть, приймають. Зізнаються, і правда, раніше із гіллям та листям системно не працювали.

Комунальники додають, зважаючи на те, що курсуєм в Європу, вирішили таки створити систему. Нововведення номер один – збір гілок. Їх один раз на місяць вивозитимуть безкоштовно. Наголошують, братимуть не всі – лише зв’язані у пучок, довжиною до метра і без домішок – листя, пластику, поліетилену чи будь-яких інших побутових відходів.

Комунальники кажуть, можливі два варіанти. Щепу або сушитимуть і використовуватимуть на котельнях, або компостуватимуть. До слова, користуватися цим дідівським способом знищення зелених відходів в ЖКГ радять і хмельничанам. Це що стосується листя. Наголошують, за спалення каратимуть штрафом у 1700 гривень. Варіантів компостування кажуть є два. Або яма на власному подвір’ї, або самовивіз на сміттєзвалище. Там листя прийматимуть, складуватимуть, а потім використовуватимуть як добриво.

 

" " " "