Головний атрибут Великодня у Хмельницькому цього тижня був скрізь. Підсумки тижня .

1376

Писанки, крашанки, крапанки та дряпанки. Головний атрибут Великодня у Хмельницькому цього тижня був скрізь. На бруківці, на столах і навіть на деревах. Таким чином містяни демонстрували свої творчі вміння та відданість українським традиціям. Так, поблизу кінотеатру Шевченка відкрили писанкове містечко, в бібліотеці для дітей та юнацтва – виставку, а в ПТУ № 25 створили Великоднє дерево та організували благодійний ярмарок пасхальних атрибутів.

«Великодній дивосвіт» у Хмельницькому. Цього тижня писанки в обласному центрі були скрізь. На початку тижні поблизу кінотеатру ім.Т.Шевченка облаштували писанкове містечко. Розмаїття яєць тут – просто вражаюче. Зокрема ось цю писанку присвячену фестивалю «Відлуння» разом із колегою розмальовувала пані Світлана. Це міжнародний фестиваль моно-вистав, який цьогоріч проходитиме в Хмельницькому вже вдвадцяте.

По два яйця на розпис дісталося кожній із мистецьких шкіл Хмельницького, тож на кожен фестиваль було особливе бачення. Зробили це, аби популяризувати наше місто, як фестивальне, адже на цей рік заплановано понад два десятки фестів.

Крім дванадцяти писанок-літер та дев’яти минулорічних розписаних полімерних яєць на майданчику поблизу кінотеатру Тараса Шевченка розмістили ще майже сотню крашанок, щоправда значно менших і розписаних дитячими руками.

Зробити собі справжній пасхальний знімок у Хмельницькому можна буде до 22 квітня. До цього ж часу працюватиме і Великодня виставка у обласній бібліотеці для дітей та юнацтва. «Диво-писанка» – традиційна експозиція, котру відкрили для хмельничан одразу після проведення такого ж традиційного конкурсу серед профтехзакладів краю. Щорічно роботи учнів ПТУ збирають з усіх куточків Хмельниччини. Й оцінюють. Спершу журі.

А потім глядачі. Мистецькі шедеври цьогорічних переможців, а це – Грицівське вище художнє професійне училище, Лісоводський аграрний професійний ліцей, Подільський центр профтехосвіти із Кам’янця-Подільського, Хмельницьке ВПУ № 4 та й інших учасників усі бажаючі матимуть змогу споглядати протягом двох наступних тижнів.

Кожен виріб, представлений на експозиції насправді можуть осилити навіть діти. Ось ця величезна писанка зроблена за допомогою відомої техніки пап’є-маше. Її виготовили та розфарбували учні 25-го ПТУ. Нічого надскладного. Головне – чітко сформована ідея.

Ідей до Великодня у 25-му училищі не бракувало.

Напередодні Великодня у ВПУ влаштували традиційний ярмарок. Тут продавали святкову атрибутику, яку виготовляли власноруч – учні та вчителі. В кожний виріб вкладали душу. По особливому підійшли до писанок – кожна має сакральний зміст.

Квітка – це символ жіночий. Таку писанку пощастило купити і нам.

Таке придбання ми зробили не лише на власне щастя та долю. Завдяки традиції ВПУ, частинку Великоднього настрою отримають безкоштовно й інші.

А точніше – на сиротинці. Щорічно на кошти від виторгу адміністрація закладу купує те, чого потребують дітки. Для того, аби допомогти не шкодують ні сил, ні часу – не лише учні, а і вчителі. Протягом трьох тижнів гуртом готувалися до ярмарку. Бо, певні, їх труд принесе радість. Котра обов’язково повернеться сторицею.

Великодній ярмарок – багаторічна традиція закладу. Вона, до речі, у 25-му училищі – не єдина. Ось це пасхальне дерево – іще один спосіб згуртувати вчительський та учнівський колективи і прикрасити територію напередодні свята. Писанки, крашанки, дряпанки, крапанки – це далеко не весь перелік технік, за якими виготовляли кожну прикрасу. Учні не приховують – було цікаво та весело. І радо діляться «рецептами» приготування великодніх яєць.

Вчителі не приховують, роботою підопічних задоволені. Кожен виріб називають унікальним та індивідуальним. І вже чекають на нові цікаві дитячі рішення.

 

" " " "