«Гроші пішли за пацієнтом», та не всі… Як на Хмельниччині підписують декларації із лікарями? Підсумки тижня .

1012

«Гроші пішли за пацієнтом», та не всі… Лише третина хмельничан підписала декларації із своїми лікарями лікарями. На Дунаєвеччині, до прикладу, ситуація ще гірше – там угоду уклали тільки двадцять відсотків краян. А що робити решті? Чи зможуть усі ці люди і надалі отримувати медичну допомогу? І скільки грошей доведеться тепер заплатити за похід до лікаря? Ці питання виникають не спроста, адже до першого липня українці мали підписати декларації із педіатрами, терапевтами чи сімейними лікарями. Саме з початку другого місяця літа «гроші почали ходити за пацієнтами». Та підуть вони не до всіх центрів надання первинної медико-санітарної допомоги – лише до дев’ятьох в області.

Пенсіонерка Юлія Володимирівна прийшла до свого лікаря, аби підписати декларацію. Жінка вже відчула на собі покращення від медичних нововведень.

Оптимізм пацієнтів сімейні лікарі не дуже поділяють. Кажуть, головна проблема  – затісні кабінети. В одній кімнатці приймають одразу два лікарі і дві медсестри. У планах – громіздкий сейф, оргтехніка і, звісно,  пацієнти.

Аби було як потрібно, не вистачає ще й медичного транспорту.

Попри наявні проблеми, головний лікар не втрачає оптимізму. Каже, після того, як Дунаєвецький Центр ПМСД підпише договір із Національною службою здоров’я «гроші підуть за пацієнтом». Тоді  і оргтехніку придбають, якої потрібно 45 одиниць, і з автівками ситуація виправиться.  До речі, процес укладання угоди тут забуксував через бюрократичні моменти.

Найбільше перетворення чекають сімейні лікарі. Щоправда, як воно вплине на  їхні заробітки,  не знають.  Ольга Войткова – першою з 25 сімейних лікарів набрала максимум пацієнтів – 1800 чоловік.

Дунаєвецький ПМСД  обслуговує одразу 4 тергромади. З них вже майже 13 тисяч жителів підписали декларацію з сімейним лікарем. Це 20% від загалу. В обласному центрі ситуація ліпша. Тут вже більш як третина пацієнтів договори із лікарями уклала. І обидва міські центриПМСД договори із Нацслужбою охорони здоров’я підписали. До прикладу , Центр надання первинної медико-санітарної допомоги №1 отримав фінансування – 21 мільйон гривень – на одинадцять амбулаторій.

Усього ж лікарів у центрі – вісімдесят. У когось із них зарплатня незабаром зросте, а хтось – може отримати копійки. Пан Микола про це поки що не думає – список своїх пацієнтів ще формує. Хоч виконує переважно управлінські функції . Він – завідувач амбулаторії, вже із вісьмома сотнями декларацій.

Здавалося б підписувати декларації мали б вже знайомі із лікарем хмельничани, та реформа передбачає екстериторіальність, і хмельничани цим користуються.

Усі ці люди потрапляють у так званий – «зелений» список. А ті, хто декларацію ще не підписав у «червоний». Перших – нині третина від усіх хмельничан. Решта – договори ще не уклали. Медики ж заспокоюють – панікувати не треба, бо для пацієнтів нічого не зміниться.

Найвищий коефіцієнт на дітей до п’яти років, найнижчий від повноліття до сорокарічного віку. Підписуватимуть декларації ще щонайменше до наступного року.

 

" " " "