30 мільйонів – за ініціативу: ПТУ Хмельниччини  отримали кошти від Європейського Союзу. Підсумки тижня .

1223

30 мільйонів – за ініціативу: ПТУ Хмельниччини  отримали кошти від Європейського Союзу. 5 навчальних закладів краю перемогли у загальнонаціональному конкурсі проектів регіонального розвитку. Кожен з них цікавий по-своєму. У Хмельницькому, до прикладу мають побудувати теплиці. Це – проект ВПУ № 11. Він – настільки корисний, що на його співфінансування погодилась навіть міська влада. Навіщо освітянам теплиці?

Хмельницькі ПТУ вперше отримають кошти від ЄС. 30 мільйонів гривень вибороло 5 навчальних закладів, аби реалізувати свої проекти. Найдорожчий із них належить «Подільському центру професійно-технічної освіти» із Кам’янця. За 10 мільйонів субвенції тут планують збудувати готель.

На мільйон менше отримав Красилівський професійний ліцей. 9 мільйонів тут планують спрямувати на створення своєрідної альтернативи Центру зайнятості.

Найменше коштів, а це 2 мільйони, отримав Хмельницький професійний ліцей. Їх мають витратити на модернізацію матеріально-технічної частини, аби готувати конкурентноспроможних і кваліфікованих електрогазозварювальників. Модернізуватись та раціоналізуватись планують і у Хмельницькому ліцеї електроніки. Для цього у них в наявності – аж 4 мільйони. Ледь більша сума в 11-го ВПУ. Міський навчальний заклад проект писав разом із Департаментом освіти. Відповідно до нього, тут зможуть і навчати, і працевлаштовувати, і заробляти.

Це – не мрія очільника навчального закладу, це – завтрашній день ВПУ № 11. Нещодавно училище перемогло у загальнонаціональному конкурсі проектів регіонального розвитку. Готували його не без допомоги. Ініціативу проявив місцевий підприємець.

Василь Міракін протягом 12 років займається саме теплицями – вирощує огірки. Не приховує, допомагати училищу готувати проект вирішив не без власного інтересу.

Розвиток малого – родинного бізнесу – основна мета створеного проекту. Адже для того, щоб займатись тепличним бізнесом багато коштів не потрібно.

Для того, щоб їх створити необхідні знання. Тому в училищі не просто збудують теплиці для себе й вирощуватимуть на продаж городину. Тут починають готувати спеціалістів за новою не лише для краю, а й для країни спеціальністю.

Фахівців-тепличників готуватимуть не в теорії, а на практиці. Для цього і зводять теплиці. Їх буде дві у одній.

Навчальна теплиця виглядатиме приблизно так.

Як і у пана Василя на підприємстві, її облаштують спеціальною високотехнологічною системою, яка дозволяє керувати мікрокліматом навіть на відстані.

Аби таким дивом управляти треба мати відповідні знання, каже підприємець. Адже найменша хиба з боку працівника може призвести до зменшення врожайності.

Аби озброїтись на виробництві професіоналами і, можливо, зростити конкурентів, каже Василь Міракін, якраз і зініціював написання такого проекту. Його вартість – чимала – 4,7 мільйони гривень, з них мільйон профінансує міська влада. Поки кошти іще не поступили і до зведення теплиці справа не дійшла, в училищі вирішили час не гаяти. Наразі там вже проводять ліцензування нової спеціальності.

Керівник навчального закладу каже, такого прориву на всю країну не домігся б, якби не симбіоз – влада – підприємець – освітяни, адже, переконує саме спільні зусилля стали запорукою успіху.

 

 

 

 

 

 

" " " "