Спецрепортаж . Свято Івана Купала ось уже багато років не втрачає своєї актуальності.

2963

Цими вихідними на 188-му виборчому окрузі було неспокійно. Тужити не доводилося нікому, адже у кожній громаді Волочиського та Хмельницького районів гуляли Івана Купала. Відзначати почали в ніч на 7-ме липня, ще за довго до того, як сонце зайшло за обрій. У селі Тарноруда, Волочиської ОТГ, на березі річки Збруч влаштували справжнє таїнство народних обрядів. Попри прадавнє – дохристиянське коріння – свято Івана Купала ось уже багато років не втрачає своєї актуальності.

І дорослі, і малеча, хлопці та дівчата в унісон співали народних пісень та водили хороводи. Вже котрий рік поспіль у Волочиській ОТГ святкування проходять з неабияким розмахом. На сцені вирувало театралізоване дійство, були цікаві фото-зони та забави на будь-який смак. Благодійний фонд нардепа Сергія Лабазюка «Ми поруч» підготував для всіх присутніх пригощання традиційними стравами, а наймолодших учасників свята потішили цікавими розвагами. Такі заходи насамперед примножують українські традиції та згуртовують людей, переконаний народний депутат.

Гуляли паралельно й у громадах Хмельницького району.  Тим часом зустрічали Івана Купала у селі Грузевиця, Чорноострівської ОТГ. До слова, на купальське дійство у селі збирається не лише місцева громада. Відчути симбіоз язичницького та християнського свят приїздять і з сусідніх населених пунктів.

Долучився до організації і благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч». Народний депутат особисто привітав громаду села, а прихожанам храму вручив сертифікат на поїздку святими місцями. Крім того, тут організували ціле наметове містечко. Благодійний фонд дарував малечі кольорові кульки та пригощав всіх присутніх смаколиками.

Частували солодкими подарунками від нардепа в Олешині, а жителям села Велика Калинівка помічника Сергія Лабазюка вручили презенти з нагоди Храмового Свята. Смачні пригощання та розваги для діток силами благодійного фонду «Ми поруч»  забезпечили також на районному святі в селі Малашівці.  Місцевий будинок культури, на ганку якого відбувалися гуляння, потребує капітального ремонту, одразу відзначив Сергій Лабазюк. Тож, принагідно обговорили проблемні питання та подальший план дій спільно із Болеславом Бондарем -головою новоутвореної Шаровечківської ОТГ, до складу якої нещодавно ввійшло село.

Про допомогу депутата Верховної Ради говорили і серед людей. Зазначають, мають діалог із нардепом не лише на свята.

Говорили про робочі питання і другого дня на святкуванні Івана Купала в селі Писарівка, Війтовецької ОТГ – Волочиського району.

Ще чимало об’єктів інфраструктури потребують ремонту, а відтак великих капіталовкладень. На реалізацію цих проектів, розповідає староста, розраховують знову залучати державні субвенції нардепа та кошти його благодійного фонду «Ми поруч». Зокрема, черговий транш субвенцій спрямують на завершення будівництва дитячого садочка.

Святкування Івана Купала в Писарівці співпало із Днем Села. Тож, за доброю традицією парламентар вручив подарунки подружжям, які цього року поповнили кількість жителів Писарівки новонародженими малюками. Необхідну сучасну апаратуру  отримали від нардепа й місцеві артисти. Тим часом прибудинкову територію будинку культури огорнула справжня містика «купальської ночі». Ошатно вбрані в етно-одяг артисти брали участь у забавах та пригощалися смаколиками від благодійного фонду «Ми поруч».

По-справжньому атмосферним та чарівним видалося святкування Івана Купала у селі Шмирки, Наркевицької ОТГ, Волочиського району. Місцеві господині пригощали всіх варениками та пампушками, яких самотужки наготували кілька сотень. Дівчата плели віночки з надією зустріти своє кохання. Місцеві традиції святкування Івана Купала тут плекають з покоління в покоління.

Тож, не дивно, що на містичні гуляння зібралися мало не всі жителі Шмирок, які цього дня також відзначають День народження рідного села. Місцева староста Тетяна Сліпчук розповідає, саме люди створюють найбільшу цінність їхнього села.

Привітати жителів завітали керівники району, нардеп та місцеві підприємці. Сергій Лабазюк вручив на потреби громади села цінний сертифікат.

" " " "