Хліб, буряк, яблука: експерти розповіли, які продукти подорожчають найближчим часом

В Україні настає весняний сезон подорожчання цін на деякі продукти харчування

904

Цієї весни в Україні дещо підскочуть цінники деяких продуктів харчування. Зокрема дорожчими стануть свинина та хлібобулочні вироби. Також до травня очікується подорожчання деяких овочів та фруктів. Такі прогнози оприлюднили експерти з “АПК: овочі та фрукти”.

За словами керівника проекту агропромислового комплексу “Овочі та фрукти” Олександра Хорева, найбільше подорожчає буряк. Це пов’язано з тим, що в минулому році аграрії зменшили площу посіву цієї культури, що призвело до майже 60 тисяч тон річного недобору цієї культури. В результаті вже зараз буряк продають за ціною від 5 до 7 гривень за кілограм, в той час як минулоріч ця культура коштувала приблизно 3,5 гривень зі кіло.

Також вже до квітня стане дорожчою цибуля. Її ціна виросте з, приблизно, 2,5 грн/кг д 5 грн/кг.

Підскочуть також ціни на деякі фрукти. Зокрема яблука продаватимуть по 55-75 грн/кг. Це пов’язано з поганою якістю минулорічного врожаю та з тим, що найбільш якісні плоди були відкладені на експорт.

Також зльоти цін доторкнуться й до продуктів тваринництва. Аналітичний відділ асоціації “М’ясна галузь” подорожчає, зокрема, свинина. З початку весни закупівельні ціни на живих свиней зросли на 2 грн/кг. Наразі ціна стабілізувалася в межах 45-46 грн/кг. Таким чином ковбаси та свинина в чистому вигляду теж стануть дорожчими.

Не обійде стороною тенденція зростання цін й хлібобулочні вироби. За словами голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, через зростання цін на муку, зростуть й ціни на соціальні сорти хлібу. Вони будуть дорожчати приблизно на 2% в місяць. Що стосується здоби, печива та тортів, то ціни на них збільшуватимуться ще швидше.

Читайте також: Вакансії на Хмельниччині: найбільше обіцяють водіям та трактористам – 20 тисяч

Аналітик з Tele Trade Сергій Родлер переконаний, що за підсумками першого півріччя, зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби може сягнути загалом приблизно 15 – 20 %.

Також, дещо меншою мірою, подорожчають соняшникова олія, яйця та крупи.

" " " "