Хмельницьке та Житомирське керівництво вдруге заговорило про забруднення Хомори

1422

Обіцяли – виконали. Керівництво Хмельниччини з робочим візитом завітало у Понінку. Причина поїздки єдина –  річка Хомора, а, точніше, її забруднення. Нагадаємо, два дні тому, в обласному центрі відбулася протестна акція, присвячена даному питанню. Активісти ГО «Автоєвросила» влаштували пікет на головному майдані краю і навіть перекрили дорогу, аби привернути увагу нового губернатора. Тоді Вадим Лозовий пообіцяв мітингувальникам виїхати на місце 21 червня. Обіцянки очільник краю дотримав. У четвер він покликав колег із Житомирщини та керівництво Понінківської картонно-паперової фабрики, яку, власне, і звинувачують у полюції, аби окреслити спільні шляхи вирішення проблеми.

21 червня. Друга година дня. На Майдані перед Понінківською картонно-паперовою фабрикою – людно. Попри неймовірну спеку, місцеві прийшли під стіни заводу, бо, кажуть, не можуть більше терпіти знущань. Кажуть, їхнє рідне містечко – на грані екологічної катастрофи. Завдяки промисловим скидам, Хомора, до прикладу, перетворилася на помийну яму.

Купатися в Хоморі, кажуть місцеві, можливо, але загрожує наслідками. Власне як і саме життя у Понінці. Бо картонно-паперовий завод забруднює не лише воду.

Пані Олена каже, в результаті викидів у повітря, уся Понінка засипана сажею.

Жінка переконує, саме через заводські скиди захворіла й лікується.

Міцеві кажуть, пані Олена – не єдина в своєму горі. Захворювання дихальної системи серед понінківчан стають звичною справою.

Люди переконують, це – лише перші ластівки бездумної діяльності картонно-паперового заводу. І не розуміють чому питання забруднення екології роками не вирішується. Адже якщо отруйним повітрям дихають тільки вони, воду з Хомори п’ють тисячі жителів Житомирщини.

Аби не допустити подальшого забруднення річки цього ж дня в Понінці провели робочу нараду. Керівництво Житомирщини та Хмельниччини зібралося, аби напрацювати можливі шляхи вирішення проблеми. Ініціатором зустрічі, як і обіцяв, став хмельницький губернатор.

Минулого року подібна міжобласна дискусія вже відбувалася. Правда, із іншим керівником Хмельниччини і іншим директором картонно-паперової фабрики. Останній тоді обіцяв – питання із очисними впродовж 2017-го вирішити. Час минув, а віз і досі там, нарікає губернатор Житомирщини.

Вплинути на керівництво заводу, аби проблеми уникнути, екологи, кажуть, намагались неодноразово. Були перевірки, приписи й штрафи, утім, вони, на жаль, не зупинили полюції. Якщо нове керівництво не виправиться, обіцяють цього разу вживати більш радикальних заходів.

Керівник підприємства, як і його попередник, запевнив – до цього не дійде. Каже, картонно-паперовий завод вже почав виправлятися. Наразі на руках мають проект реконструкції очисних і навіть кошти на його реалізацію – понад 16 мільйонів гривень.

Аби цього разу слова керівника не розійшлися з ділом, підприємство поставили в рамки. 1 жовтня поточного року – крайній строк початку робіт з реконструкції очисних. Що ж стосується забруднення повітря, підприємство зобов’язали вжити належних заходів впродовж поточного року. Тож, далі буде.

" " " "