Хмельницьке відділення асоціації міст України вимагає виконання державою бюджетних зобов’язань

1101

Засідання регіонального відділення асоціації міст України відбулось у Хмельницькому. Очільники міст обласного та районного значення, голови ОТГ обговорили проблеми виплати освітньої субвенції та монетизацію пільг на проїзд, на що держава грошей поки  не виділила.

Регіональна стратегічна сесія «Спільними зусиллями» на тему: «Зміни до бюджету, коригування бюджету. Робота органів місцевого самоврядування. Розвиток громад» відбулась у Хмельницькому. Голови міст обласного та районного значення Хмельниччини, очільники об’єднаних територіальних громад, селищних та сільських рад обговорили болючі питання стосовно бюджетів, які існують на сьогодні. За даними асоціації, на Хмельниччині склалась досить складана ситуація із розподілом стабілізаційної дотації. Міста обласного значення отримали лише 3% від загального обсягу цієї дотації, хоча в них проживає 60% населення області. В інших областях цей показник сягає 18-20%.

У ході засідання обговорили проблему обсягу освітньої субвенції. В той час, як уряд задекларував підвищення заробітної плати для освітян – субвенцію не збільшили. Для бюджету міста це додаткове навантаження.

Міський голова додав, що за кілька днів Хмельницький зіткнеться з іще однією проблемою – монетизацією пільг. В асоціації міст України наголошують порушено важливий принцип, що пільги фінансує той, хто їх встановлює, тож перекладати монетизацію пільги за проїзд на органи місцевого самоврядування не можна. Більше того місцеві бюджети не зможуть фінансувати відповідні видатки.

 Обговорили також питання розподілу ресурсів Державного дорожнього фонду, коштів Державного фонду регіонального розвитку, з яких, наприклад, місто Хмельницький не отримало жодної копійки. Олександр Слобожан запевнив, асоціація міст України буде відстоювати права та інтереси місцевого самоврядування. Пропозиції учасників засідання будуть направлені до Асоціації міст України, а звідти до Кабінету міністрів та Верховної Ради.

" " " "