Хмельницькі бляхарі не поспішають розмитнюватися . Підсумки тижня .

834

Дорого, невигідно та незрозуміло. Хмельничани, котрі мають автомобілі на іноземній реєстрації, не поспішають їх розмитнювати. Для більшості з них, запевняють, українізувати авто не по кишені, бо ж часто розмитнення вартує у два, а то й три рази дорожче, аніж сама автівка. А до того ж, бідкаються бляхарі, процедура розмитнення не повністю зрозуміла. Відповіді на питання українізації закордонних машин шукали у хмельницьких митників. Останні, у свою чергу, запевняють, уся інформація є у відкритому доступі. Тож, при бажанні її може знайти кожен.

Роман Ніколаєв своє авто пригнав півроку тому. Машина, каже чоловік, – хороша, має усі документи, а відтак планує її розмитнити. Обійдеться таке задоволення практично у вартість автомобіля – від півтори до двох тисяч євро.

Якщо Роман своє авто таки розмитнюватиме, то Олександр Півторак поки ще вагається. За свого Опеля, каже чоловік, заплатив півтори тисячі, а за його українізацію доведеться заплатити втричі більше.

Для Олександра така сума – космічна, тож швидше всього його авто українським не стане.

Таких, як Олександр, – більшість. Розмитнити своїх коней автовласники не мають змоги. Разом з тим, запевняють, на розбірку авто не віддадуть. У гаражах, жартують водії, з’явиться ще один елемент декору.

Насправді, кажуть автовласники, захмарна вартість не єдина перепона на шляху розмитнення авто.

Процедура розмитнення, бідкаються бляхарі, не повністю зрозуміла, тож відповіді шукали у хмельницьких митників. Перше, що найбільше цікавило, – необхідний пакет документів.

Є ще одна умова – зняття авто з реєстраційного обліку іноземних країн, тобто подвійного обліку бути не повинно. І тільки після цього, можна заповнювати митну декларацію.

До слова, розмитнити своє авто можна на будь-якій митниці України, починаючи від Волині і аж до сходу. Зробити це потрібно до травня наступного року, бо ж далі штрафуватимуть правоохоронці. Щоправда, транспортний засіб на іноземній реєстрації патрульні поліцейські можуть вже зупинити, бо ж у законі отримали десяту підставу для зупинки.

Попри таку невеселу перспективу, хмельничани, котрі мають автомобілі на іноземній реєстрації, не поспішають їх розмитнювати. Так за три тижні тих, хто все ж українізував своє авто, назбирається тільки кілька десятків.

Тож, ажіотажу на хмельницькій митниці не очікують. Єдине, припускають митники, охочих українізувати свої автівки буде більше до 22-го лютого наступного року, бо ж саме до того часу діє подарований державою знижений акциз.

Тож зі зниженим акцизом чи без нього до травня власники авто на іноземній реєстрації повинні або знайти гроші і все ж розмитнити автівку, або ж залишити її, як елемент декору, у гаражі.

" " " "