Хмельницькі старшокласники потрапили до суду… на екскурсію

1495

Хмельницькі старшокласники потрапили до суду… на екскурсію. Напередодні тижня права Апеляційний суд Хмельницької області відчинив свої двері для «гостей» – старшокласників 25 школи  та Хмельницького спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки.  Це була не просто екскурсія, а інтелектуальний діалог: школярі поставили свої незручні питання суддям.

Як стати суддею, для чого Антикорупційна палата чи що таке суд присяжних? З такими питаннями завітали старшокласники в гості до хмельницьких суддів, а саме в Апеляційний суд Хмельницької області. Після минуло тижневих відвідин вчителями правознавства, вирішили розказати про судову систему безпосередньо школярам, що навчаються правознавчим дисциплінам.

Зрозуміло, що для старшокласників цікава суддівська позиція щодо питання, яке нині набуло широкого розголосу: створення Антикорупційного суду. Служителі Феміди тут не настільки однозначні, як громадськість.

А от вже існуючий український суд присяжних для школярів став справжньою несподіванкою. Навчені голлівудськими фільмами, хмельницькі старшокласники, аж ніяк не очікували замість дванадцяти – трьох вершителів справедливості. Списки присяжних є в кожній місцевій раді, де є суд. Обрані крім того, працюють разом із двома суддями.

Небагатьом таке вдається, а цим школярам пощастило – вони не тільки поставили свої запитання суддям, а ще й спробували посидіти у кріслі вершителів справедливості. І навіть зробили собі ексклюзивні селфі.

Чимала частина із старшокласників зацікавилася суддівською професією, тим паче, що нині суддівська система країни як ніколи потребує професійного кадрового наповнення.

 

" " " "