Хмельницьких котів та собак щеплюють від сказу

1553

Виїзне щеплення тварин від сказу триває у Хмельницькому. Ветеринари виїздять у кожен мікрорайон міста. Щеплення проводять абсолютно безкоштовно. Вакцина від сказу є чи не найважливішою для тварин, тим паче влітку. Люди вивозять своїх улюбленців на дачі чи зони відпочинку, а саме на природі чатує небезпека. Домашній собака чи кіт можуть заразитись сказом навіть від їжака. Варто не забувати – сказ хвороба страшна не тільки для тварин, а й для їхніх господарів.

Днями мешканці мікрорайону Дубово щеплювали своїх тварин від сказу. Вже тиждень триває програма безкоштовного щеплення котів та собак у всьому місті. Валентина Прохорівна випадково побачила об’яву про вакцинування і привела сюди свого чотирилапого. Це Дюк. Йому вже 11 років. Пані Валентина каже – вакцинація необхідна, але щеплення робить не регулярно.

Андрій приніс на щеплення кота Барсіка. Кіт вже дорослий. Хлопчик каже, батьки вакцинують тварину час від часу.

Загалом в мікрорайоні Дубово прищепити своїх улюбленців прийшло п’ятеро містян. Ветеринари кажуть – це маленька явка.

 Між тим лікарі наголошують – сказ хвороба смертельно небезпечна. В основному носіями цієї хвороби є дикі тварина, але страждають – домашні. Найкращий спосіб уникнути захворювання – вакцинація. Якщо ж не вакцинована тварина інфікується сказом – це стовідсотково летальний результат. Загрожує ця хвороба і людям. Сказ передається від інфікованої тварини, і в цьому випадку, на жаль, прогнози для людини теж сумні.

На початковій стадії захворювання ознаки сказу у людини носять виражений характер, тобто хворий скаржиться на загальне нездужання, головний і м’язовий біль, можливе незначне підвищення температури тіла, зниження апетиту, нудота. Місце укусу червоніє, з’являється печіння і свербіж. Спостерігаються і психічні розлади – сказ у людини викликає депресію, безсоння та галюцинації. Максимум через 72 години настає стадія порушення – при якій хворий висловлює тривогу і з’являється водобоязнь. Деякі пацієнти метушаться по кімнаті, трощать меблі, можуть намагатися нападати на людей. Для запобігання захворюванню на сказ після укусу людини або ослинення її шкіри чи слизових оболонок скаженою, підозрілою на сказ або невідомою твариною слід негайно звернутися до найближчого пункту невідкладної медичної допомоги. Лікар призначає щеплення за схемою залежно від місця укусу і важкості ушкодження.

 Не забувайте, що хворобу краще попередити, аніж лікувати. Дбайте про своє здоров’я та здоров’я ваших чотирилапих друзів. Адже один маленький БЕЗКОШТОВНИЙ укол врятує життя вам і вашим улюбленцям!

 

" " " "