Хмельничан привчають до культури донорства

621

За статистикою, один донор крові може врятувати життя трьох людей. Та у світі лише кілька десятків країн, де донорська кров забезпечує 100% потреби, необхідної для населення. Показники донорства в Україні невисокі. Експерти кажуть, українці не довіряють лікарням, а у медзакладах недостатньо необхідної техніки. Крім того, наші люди не звикли здавати кров просто так — для того щоб допомогти іншим. Донорами стають лише тоді, коли дуже треба. У Хмельницькому вирішили змінити цю ситуацію та привчити подолян до культури донорства.

Олена Мандзюк – хмельницька блогерка – записує сторіс у центрі переливання крові. Дівчина долучилась до тематичної акції та стала доноркою.

Учасники молодіжної ради стали ініціаторами такої акції. Мета – розповісти хмельничанам про користь здачі крові та привчити до культури донорства. Таку ініціативу молоді люди розпочали ще минулого року. В проєкт залучали переважно студентів, робили колективні походи до центру переливання. Згодом вирішили проєкти вдосконалити та розширити.

Сьогодні ж окрім блогерки здавати кров прийшли і хмельницькі регбісти. Спортсмени кажуть, окрім того, що цим можуть допомогти іншим людям, здавати кров – це здорово.

Організатори проєкту мають на меті ще одну глобальну ініціативу – розробку мобільного додатку «Мій донор».Він буде на спільному обслуговуванні центру служби крові та інфоцентру Хмельницької міської ради.

Організатори нагадують – донорство має ряд переваг. По перше – це корисно для здоров’я і ви безкоштовно проходите аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити В та С і сифіліс. Також донори мають пільги – це вихідний на наступний день після здачі крові, грошова винагорода – не надто велика, щоправда. Крім того люди, які постійно здають кров – можуть стати заслуженими донорами і матимуть пожиттєві пільги на комунальні послуги. Та головне – ваша кров може врятувати комусь життя. Бути донором не тільки здорОво, але й шляхетно.

 

" " " "