Хмельницька інфекційна лікарня готова приймати хворих на коронавірус

Хмельницьку інфекційну визначено базовою лікарнею, яка надаватиме медичну допомогу інфікованим коронавірусом – у випадку їхньої появи на теренах Хмельниччини

4208

До Хмельницької інфекційної лікарні навідався голова ОДА Дмитро Габінет. Візит обласного очільника був не випадковим і не з розряду  аби поговорити. Україну бере в облогу коронавірус, який ще тиждень-два тому здавався чимось примарним і надто віддаленим, щоби ним перейматися. Аж ні! В Італії – спалах інфекції. Кажуть, коронавірус дістався вже сусідньої Польщі. В Україні також зчинився переполох через жителя Закарпаття, та, на щастя, у нього ця загрозлива інфекція лабораторно не підтвердилася.

Втім, як би не було, а ВООЗ вже заговорила про реальність пандемії коронавірусу COVID-19. Дасть Бог, пронесе, і пандемії не буде, Однак усім слід бути готовими до того, що ця біда може проявитися у будь-якому регіоні. Хмельниччина – не виняток. Отже й Габінет приїхав на відвідини в лікарню не з цікавості, а через необхідність.

Голвлікар інфекційної Оксана Піддубна провела обласному очільнику екскурсію своїм закладом (краще б туди ніколи не потрапляти)  та показала, що в них є на випадок тієї біди. Найголовніше, каже Оксана Піддубна – вчасне виявлення і правильне транспортування хворих. Від цього етапу залежить дуже багато. Ну і, звичайно, подальша допомога хворим у стаціонарі теж має бути організована з дотриманням усіх необхідних вимог.

Хмельницька інфекційна лікарня розрахована на 150 інфекційних ліжок: наполовину – дитячих і наполовину – дорослих. Є також 16 боксів з окремим входом із вулиці. Хворих із підозрою на коронавірус, якщо такі будуть, поміщатимуть у бокси, щоб вони ні з ким не контактували.

Читайте також: Жителі Хмельниччини мають знати: в Україну проникла ще одна загрозлива інфекція

У закладі також є необхідна медична апаратура та наявні засоби  індивідуального захисту: захисні костюми одноразові –100; комбінезони захисні – 100; костюми протиепідемічні – 35; захисні окуляри – 100; респіратори – 1513; одноразові маски – 11000; бахіли – 1200 пар; одноразові рукавиці – 3000 пар; рукавиці з високим ступенем ризику – 100 пар.

Ну, і найголовніше – кадровий потенціал медзакладу. Штатна чисельність працівників лікарні – 259 осіб, 28 із них – лікарі. Усі – спеціалісти із колосальним досвідом роботи з інфекційними хворими. Крім того весь персонал пройшов спеціальне навчання, як поводитися із хворими саме такого профілю.

Отже, Дмитро Габінет на власні очі переконався, що лікарня готова до прийому хворих на коронавірус. Втім, будемо сподіватися, що епідемія все-таки до нас не докотиться, і всі ці приготування виявляться лише перевіркою готовності.

“Просто прошу мешканців області не панікувати, а вчасно звертатися до лікаря. Все в нас буде добре!” – заспокоїв і краян, і самого себе голова ОДА.

" " " "