Хто з ким буде? У Хмельницькому обговорювали перспективний план області

1889

 Хто з ким буде? У Хмельницькому обговорювали перспективний план територіального устрою краю. В обласному центрі зібралися голови громад, посадовці та народні обранці. Разом вони вносили пропозиції до головного документу. 

 Добровільно чи все ж примусово? Реформа децентралізації добігає завершення. За час її реалізації на Хмельниччині створено понад півсотні ОТГ. До осінніх місцевих виборів ті, хто досі зволікає, мають змогу гуртуватися з доброї волі. Далі об’єднуватися доведеться за вказівкою.

 Не взяли на себе ніякої відповідальності на Віньковеччині. Хоча про об’єднання говорили ще у 2015-му, та досі не створили жодної громади. За перспективним планом у районі їх має бути дві. Разом з тим, селищна рада бачить на території тільки одну ОТГ.

 Ще донедавна жодної громади не було і на Старокостянтинівщині. Наразі реформа у районі зрушила з місця. З найважливішого – створення Старокостянтинівської міської ОТГ. Поки що до самого міста виявили бажання приєднатися три сільських ради, а їх має бути ледь не два десятки. Усі села, запевняє очільник, спроможні фінансово забезпечити.

 А ось у Шепетівки ситуація протилежна. За перспективним планом до неї мали б увійти ще дві сільських ради. У міста на це своє бачення.

 Простіше кажучи, Шепетівка фінансово не потягне ще дві сільських ради. Відповідно місто проти приєднання ближніх населених пунктів.

 Повністю погоджується з перспективним планом Красилівська міська ОТГ. Громада – не з тих, хто гуртувався першим. Її створили понад два роки тому. За цей час до Красилова приєдналися половина сіл, які мали б мали бути у складі ОТГ.

 Приєднувати сільські ради, які і так мали б бути з ним за перспективним планом, Красилів не проти. Гуртуватися, кажуть, готові хоч зараз, втім є проблема. Самі села не хочуть бути з містом.

 Хочуть чи ні, а гуртуватися все ж доведеться. До осінніх місцевих виборів ті, хто досі зволікає, мають змогу зробити це добровільно. Далі буде примусово. Чому не можна допустити останнього говорили у Хмельницькому. В обласному центрі зібралися голови громад, посадовці та народні обранці. Разом вони вносили пропозиції до перспективного плану. Обговорили і зміни до головного Закону у частині децентралізації. Йдеться про наболіле – інститут префекта.

 Наразі цей законопроект на доопрацюванні. Забрати свободу, права та ініціативу у громад недопустимо. У протилежному випадку ОТГ не матимуть стимулу для розвитку, бо ж тоді їх очільники кожен свій крок узгоджуватимуть наверху, а це, у свою чергу, сприятиме розквіту корупції. 

" " " "