Хто заплатить за трубу? Черговий раунд судових баталій між Жванецькою громадою і Нафтогазом: що вирішив Верховний суд України? 

935

Хто заплатить за трубу? У Касаційному господарському суді відбулося чергове слухання щодо боргів Жванецької ОТГ перед НАК «Нафтогазом». Причина боргів – забуті зобов’язання Уряду. Ми продовжуємо стежити за ситуацією, що виникла через, те що Кабмін забув заплатити Нафтогазу за будівництво газогону у 17-ти селах Кам’янець-Подільського району. У лютому громаді вдалося відстояти правду в апеляційному суді стосовно стягнення 16 мільйонів за будівнивництво газогону високого тиску.  Ниніна кону опинилося 22 мільйони гривень   за газопровід середнього тиску. Ситуація безпрецедентна, адже астрономічні чужі фінансові зобов’язання  можуть поставити хрест на децентралізації.

Чужі борги у спадок. НАК «Нафтогаз» вимагає в Жванецької ОТГ через суд сплатити 35 мільйонів гривень. Саме їх вважають боржниками, через історію,що виникла ще у 2011 році. Тоді Кам’янець-Подільський район активно газифікували. Уряд фінансував, Нафтогаз будував, а Сокільська сільська рада була організатором робіт. Так блакитний вогник запалили у 17-ти селах. Утім, майже на фініші фінансування припинилося. А НАК «Нафтогаз» через суд виставив селу із бюджетом у 200тисяч гривень рахунок на 35 мільйонів.  У 2018 році Сокіл увійшов до складу Жванецької ОТГ і громада успадкувала шалений борг, що навіть більший за річний зведений бюджет.

В лютому Жванцю вдалося відстояти в Північному апеляційному господарському суді умови договору щодо будівництва газогону високого тиску. Ціна питання – близько 16 мільйонів гривень. Нині вже у Касаційному господарському суді вирішувалося – чи платитиме громада за трубу середнього тиску – вартість робіт 22 мільйони. Попередню інстанцію виграв НАК «Нафтогаз».

Тим часом представник інтересів НАК «Нафтогазу» невблаганний. Мовляв, Сокільська сільська рада свого часу просто спасувала і не добилася в Уряду обіцяної субвенції для фінансування будівництва газогону.

Зрештою, після нетривалих дебатів опонентів судді підтримують позов Жванецької громади.

Утім, ставити крапку у цій історії ще зарано. Адже НАК «Нафтогаз» так просто здаватися не збирається. Фактично компанія через дії, а точніше бездіяльність Уряду, недоотримала 35 мільйонів гривень за виконану роботу. Наступне судове слухання буде. Виконавці вже подали касаційну скаргу на рішення Північного апеляційного господарського суду про борг за газогін високого тиску. Ціна питання – 16 мільйонів. А що стосується третьої сторони – Уряду, то на жодному слуханні представників від держави не було.

 

" " " "