Понад 153 мільйони гривень отримали лікарні Хмельницької області 

931

У НСЗУ підвели підсумки першого місяця  роботи згідно нової системи фінансування.  Заклади охорони здоровя почали отримувати кошти  за надані послуги.  Згідно прогнозів,  вони  мали б заробляти  більш ніж достатньо. Однак карантин вніс свої корективи. Більшість  лікарень  надають лише екстрену допомогу.  На що вистачило коштів і чому лікарі залишилися без заробітної плати?

Понад 153 мільйони  гривень отримали  лікарні Хмельницької області в межах програми медичних гарантій. Договір з Національної службою здоров’я України уклали 47 закладів охорони здоров’я області. Найбільше коштів отримала обласна лікарня. Вона увійшла в п’ятірку медичних закладів України з найбільшим фінансуванням.

Майже однакові суми коштів отримали Хмельницький обласний протипухлинний центр та Хмельницька міська лікарня – близько 10 мільйонів. Остання фінансується за дванадцятьма пакетами. Згідно прогнозів, заклади охорони здоров’я мали б заробляти більш ніж достатньо. Втім, через впровадження карантинних заходів та відмінну планових  операцій,  міська лікарня не працює на повну потужність. Відтак  і фінансування  відповідне.

Насправді ж для повноцінного функціонування  закладу коштів  необхідно  вдвічі більше, додає Валерій Гарбузюк. Якщо лікарня запрацює в звичному режимі та отримуватиме гроші за всіма законтрактованими  пакетами, тут зможуть вийти на суму  у 20 мільйонів.

Понад  пів мільйона  гривень  від НСЗУ  отримав і один приватний заклад. А от Хмельницька обласна дитяча лікарня взагалі залишилась без фінансування.

Відтак  грошей у казні лікарні не має навіть на елементарні речі. А от  заборгованість по заробітній платі взяла на себе обласна рада.

Нагадаємо, з 1 квітня пацієнт може  вільно обирати   медичний заклад та лікаря не лише на первинці, а й для  надання спеціалізованої допомоги. Така система дозволить раціонально використовувати  кошти та  значно покращити якість медичних послуг.

 

 

 

 

 

" " " "