Хвороба смачної їжі та брудних рук. Як вберегтись від ботулізму?

1931

Ботулізм – смертельне небезпечне захворювання, яке вражає нервову систему. За останні три місяці в країні захворіло близько 70-ти людей, 9 з них померли. У Хмельницькій області зафіксовано 7 випадків захворювання. Це легкі та середні форми.

7 випадків захворювання на ботулізм зафіксовано в Хмельницькій області з початку року. Зокрема, у Красилівському, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Волочиському, Городоцькому та Віньковецькому районах. Найчастіше причиною захворювання було вживання в’яленої риби, оселедцю та м’ясних консервів.

Ботулізм – хвороба «брудних рук». Збудник ботулізму – рухлива бактерія Clostridium botulinum – може викликати у людини 4 виду захворювання з 8 існуючих і відомих на сьогодні. Бактерія живе скрізь. Ґрунт, вода, кишечник тварин, риб і навіть людей – улюблені місця скупчення. Тепле і вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, який викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ботулізм має два основних симптоми.

Ігнорування хвороби або неправильне, несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого. Лікують ботулізм спеціальною сироваткою.

Сироватки від ботулізму в Україні довгий час не було взагалі. Днями ж очільниця МОЗу запевнила, що 100 доз вакцини надає Канада, в якості гуманітарної допомоги за програмою розвитку ООН. В подальшому сироватку мають придбати через державні закупівлі. Виробники, які готові продати її для України, вже проходять відповідну реєстрацію. На медикаменти, за словами Супрун, буде витрачено близько 500 тисяч гривень. Наразі ж препарат зберігатиметься в міністерстві охорони здоров’я, і за потребою її надаватимуть хворим. А поки що лікарі застерігають людей від вживання в’яленої риби, оселедцю, і бути дуже обережними із домашніми консерваціями.

 

" " " "