Інтернаціональні, підприємливі та ідейні. Такими бачать українські виші автори проекту «Майбутнє університетів».

862

Інтернаціональні, підприємливі та ідейні. Такими бачать українські виші автори проекту «Майбутнє університетів». В вівторок вони представили керівництву вищих навчальних закладів краю результати першого – дослідницького етапу. Кажуть, уже на ньому з’ясували, українські університети слід перезавантажити. Бо такими як є вони не цікаві – ані роботодавцям, ані світу. Наразі українські виші пасуть задніх. А мають іти в ногу з часом.

Менше теорії – більше практики, можливість самореалізації і розширення зв’язків. Саме такими бачать українські виші хмельницькі студентки. І саме таким ,але у більш глобальному сенсі бачать майбутнє українських університетів дослідники. В вівторок вони презентували результати першого етапу інноваційного загальнодержавного проекту у Хмельницькому.

Як саме зробити це – поки з’ясовують. Попереду – два етапи реалізації проекту. В наступному шукатимуть вітчизняний досвід, який таки має право на життя. На завершення формуватимуть нову модель українських університетів. Попередньо її вже бачать. Один із головних компонентів – інтернаціоналізація вищої освіти.

Крім того, університет має заробляти гроші. А ще постійно генерувати ідеї ,які, в результаті, обов’язково перетворяться на продукт.

Таку модель керівництво хмельницьких вишів підтримує. Принаймні ректорка гуманітарно-педагогічної академії солідарна із авторами проекту та впевнена у необхідності впровадження нових підходів. До речі, деякі із них прописані в законі від 2014-го. Каже, 5 років поспіль українські університети розглядають як дослідницькі заклади. Утім, наразі жоден університет не має такого статусу. А він якраз і зможе чимало додати сучасним українським вишам.

Ректорка додає, наразі українські виші пасуть задніх у світових рейтингах ,адже просто не готові до змін. Хоча вони – невідворотні.

 

" " " "