Ізольоване прощання – як ховають померлих від COVID-19 подолян

3147

Ізольоване прощання. Офіційно в області від коронавірусу померло 5-ро людей. Ще на початку карантину Хмельницька міська рада оголосила, що на міському цвинтарі виділили окремий сектор на півтисячі місць для ймовірних загиблих. Однак, після розпорядженняголовного санітарного лікаря, цю ініціативу скасували. Наша знімальна група дізналася, які нині правила прощання із померлими від COVID-19  людьми.

У закритих трунах, не більше як 10 осіб з акредитацією та паспортами. Такі нині жорсткі умови прощання із жертвами коронавірусу. Офіційно в області станом на 29 квітня відCOVID-19 померло 5-ро жителів. Першою була 67-річна медична працівниця Хмельницької районної лікарні, другим – пенсіонер з Шепетівського району, потім 82-о річна жителька обласного центру, за нею –  черниця  Головчинецького монастиря, далі – 48-річний житель Чемеровеччини. З усіма прощалися по особливому.

У Хмельницькій міській ритуальній службі кажуть, ховали першу в області жертву коронавірусу – медпрацівницю Хмельницької районної лікарні – на цвинтарі у селі Осташки того ж району. Прощання відбувалося без свідків, бо уся родина померлої була на самоізоляції.  Аби забезпечити захист працівників, катафалк довелося герметично посилити.

Такі ж суворі умови і для родини померлих інфікованих під час прощання. Члени сім’ї (не більше як 10 осіб) мають подати паспортні дані і контактні телефони. Церемонія відбувається з дотриманням дистанції.   Головний санітарний лікар області пояснює, усе задля безпеки.

Тим часом у ритуальній службі кажуть, через особливі умови прощання, вартість процедуризросла в середньому на 2 тисячі гривень.

Цікаво, що витрати на прощання – клопіт родичів померлих. А от особливих  секторів на кладовищах для поховання загиблих, як виявилося, не потрібно. Спершу така ініціатива була, і у Хмельницькому, наприклад, були готові виділити одразу резервацію на півсотні місць для померлих інфікованих. Однак потім, через відсутність рекомендації ВООЗ і головного санітарного лікаря України, від цього відмовилися.

" " " "