Коли Хмельницький аеропорт прийматиме перші повітряні судна? Підсумки тижня .

2137

Хмельницький аеропорт готується до відновлення. Поки на летовищі немає усіх комунікацій, проте вже розрахувалися із боргами по зарплаті. До кінця року на підприємстві обіцяють завершити оформлення дозволів для малої авіації. А от кваліфікованих пілотів, як і щедрих інвесторів – поки бракує, каже теперішній керівник аеропорту.

Зараз на території  у рядок вишикувались  старі літаки – вони разом із боргами переходили від  одного керівника до іншого. Аеродром займає площу більше 130 гектарів – більшість з них у часи банкрутства  заросли бур’янами.

Колись хащі та жодного натяку на життя. Нині ж на летовищі  кипить робота, тут готують не лише злітно-посадкову смугу, а й господарські приміщення. Для малого старту потрібно отримати ряд дозволів. Поки ж спеціалісти мають зробити заміри, попередні розрахунки дають надію на приймання повітряних суден до 61 тонни.

Як каже директор, для польотів  на підприємстві не вистачає кваліфікованих робітників. Виявляється, на Хмельниччині через занепад авіаційної галузі вкрай важко знайти  пілота високого класу. Тож паралельно із оформленнями дозволів для прийому авіації на базі летовища планують відкрити школу пілотів.

Поряд  із авіаційними послугами, у планах на підприємстві – надавання послуг для водіїв вантажівок. З очки зору логістики, цей майданчик – хороше місце для відпочинку далекобійників та видачі дозволів.

Окрім відновлення аеропорту, потрібно звернути увагу ще й на розвиток суміжної інфраструктури, каже голова адміністрації. Головною проблемою є відновлення автошляхів. На ремонти доріг цьогоріч область  отримала  більше мільярда гривень.

А от із термінами початку перших польотів голова адміністрації більш обережний. Каже, роботи ведуться, проте аби усі мережі запрацювали – потрібен час та наполеглива робота багатьох  людей.

Зараз летовище знаходиться під цілодобовою охороною. Тут тривають  будівельні роботи та пошук надійних інвесторів. А от самі хмельничани  з ностальгією згадують часи, коли тут приземлялись літаки.

Кожен бізнесмен вкладатиме гроші лише у надійний проект, тому важливо , аби робота із реанімації летовища  була наполеглива та довгострокова. У цьому зацікавлені і підприємці Хмельниччини. Проте для надійності проекту важливий саме отримати для аеропорту статус міжнародного, каже голова Асоціації Хмельницьких ринків Олександр Сніховський.

Як каже Олександ Сніховський  відновлення такого важливого для області об’єкта інфраструктури запізнилося  у часі на десятиріччя. Адже теперішні підприємці  не мають такого товарообігу, як на початку 2000-их. Це пов’язане і з прив’язкою гривні до іноземної валюти, і з масовим виїздом подолян за кордон.

Під час затвердження Кабміном програми розвитку  аеропортів до 2023 року  летовище  не було включене до переліку. Тож тепер нашим посадовцям доведеться  шукати інші шляхи підтримки державою амбітного проекту Хмельниччини.

" " " "