Кращі практики місцевого самоврядування у Хмельницькому

1072

Співпраця між громадами та співпраця у громадах. У Хмельницькому презентували кращі практики місцевого самоврядування. Аби поділитися здобутками та перейняти прогресивний досвід у сфері децентралізації, до обласного центру прибули десятки представників з різних куточків країни. Наш край обрали неспроста, адже минулого року заявка Дунаєвецької  міської ради ОТГ стала переможцем конкурсу на кращу практику.

На Хмельниччині цей показник значно вищий та становить понад 50 відсотків. Щоправда, наша область відмітилася не лише кількісно, а й якісно. Так у минулорічному конкурсі кращих практик місцевого самоврядування Дунаєвецька міська ОТГ стала переможцем, а тому цього року приймає семінар з обміну досвідом. У темі «Співробітництво тергромад» міська ОТГ подавала заявку щодо роботи в освіті. А тепер нещодавно створений методичний кабінет обслуговує не лише навчальні заклади тамтешньої громади, а й сусідніх.

Світлана Феденко представляє кращу практику місцевого самоврядування з Полтавщини. Там у селі Оболонь Семенівського району дали нове життя місцевій пожежній охороні. Над проектом, до слова, працювали аж 10 сільських громад.

Для громади, каже пані Світлана, це – надважливо, адже від надійної пожежної охорони залежить добробут, здоров’я, а подекуди й життя тисяч людей.

Аби поділитися досягненнями та обмінятися досвідом, до Хмельницького прибули більше десятка авторів кращих практик різних рівнів та з різних куточків країни. У фокусі семінару, звісно, – Дунаєвецька міська громада, та насправді кращих практик в Україні дуже багато.

Конкурс кращих практик проводиться ще з 2012-го року. За цей час вже відзначено 176 переможців. А перемогти, як і подавати заявки, громади можуть щорічно у трьох темах. Минулоріч це – прозорість та підзвітність місцевого самоврядування; практики розвитку регіонів та громад, засновані на власних стратегіях та ресурсах та співробітництво тергромад. Заявки, що надійшли, спеціальна комісія оцінювала за п’ятьма критеріями – ініціативність, ефективність, інноваційність, впливовість та сталість результатів, а потім визначала кращі практики. У 2017-му на це звання претендували 119 практик і кожна четверта стала переможцем.

Та найважливіше, кажуть організатори, переможці отримують імпульс надалі втілювати нові проекти.

Поки підбивають підсумки минулорічного конкурсу, триває цьогорічний. Подати заявку для участі у ньому ще є час. Проект можна писати до 30 вересня. Традиційно є три теми: практики розвитку, засновані на власних стратегіях, проектах та ресурсах, формування безпечного життєвого середовища та інклюзивність регіонального та місцевого розвитку.

 

" " " "