Кращі практики самоврядування Хмельниччини показали всій країні .

1316

Три роки реформи місцевого самоврядування. На Хмельниччину запросили журналістів з усієї країни показати найкращі ОТГ. Нашу область для прес-туру обрали невипадково: нині край входить до найкращої із децентралізації п’ятірки в Україні. Так на тепер 434 тисячі подолян в шести сотнях населених пунктів живуть в об’єднаних територіальних громадах, яких у 2017-му стало 26. Влада краю переконує, жити в таких об’єднаннях стало краще – тільки минулоріч держава надала понад  216 млн грн. субвенції  для розвитку їхньої інфраструктури.

Нині Хмельниччина не найперша за кількістю утворених тергромад, та експерти відзначають їхню якість. Вона ж чи не найвища у країні.

Крім того, наш край став першим де спробували утворити ОТГ навколо міст обласного значення. І це вдалося – люди виявили бажання укрупнитися, та на заваді стала ЦВК.

41% відсоток самоврядних одиниць Хмельницької  області об’єдналися у тергромади. Це – понад шість сотень населених пунктів. Нині вони у складі двадцяти шести об’єднаних територіальних громад. Їх могло б бути більше, та часто на перешкоді стає інертність і небажання змін так званих лідерів громад, переконує голова облради.

Втім, рук обласна влада не опустила. Інформаційно-переконувальну роботу й досі провадять – у восьми районах краю не утворено жодної ОТГ. Намагаються показати, чому жити у тергромаді краще.

А про те, як живуть вже створені територіальні громади нашого краю дивіться у наступних випусках новин.

 

" " " "