Кваліфікаційний курс українського спецназу . Підсумки тижня .

1932

Російська військова агресія на Донбасі та в Криму оголила усі недоліки та прорахунки у системі нашої оборони. Українська армія фактично розвалена й розграбована, однак, спільними зусиллями, з допомогою, добровольців й волонтерів, вояки не дозволили ворогу просунутися вглиб країни. 2015-го почалася велика армійська реформа. «Перевага якості над кількістю» – за таким девізом створювалися Сили спеціальних операцій України. Нині підрозділи ССО одні з найкраще підготовлених частин нашого війська. Потрапити сюди на службу не так просто – для охочих випробувати свої сили пропонують проходження кваліфікаційного курсу за абсолютно новою системою. На сміливців чекають випробування на межі людських можливостей, адже для спецназу потрібні найкращі.

Відбір кандидатів на проходження служби у частинах Сил спеціальних операцій  для людей із сталевими нервами. Аби до елітних частин українського війська прийшли найкращі, розробили спеціальну систему відбору – так званий кваліфікаційний курс. Адже завдання перед спецпризначенцями ставляться специфічні.

Нині Олександр проходить службу в одному з підрозділів військово-морських сил України в Одесі. Чоловік родом із Севастополя, під час захоплення росіянами півострова навчався у військовому інституті. На батьківщину йому повертатися не довелося. У майбутньому вояк хоче продовжити службу в одній із частин спеціального призначення.

Сьогодні триває кампанія з формування українського спецназу. До частин ССО  потраплять кращі з кращих. Адже завдання котрі виконують бійці – спецпризначення  вимагають надлюдських можливостей. Нині у Хмельницькому триває етап морально-психологічного відбору, медичного обстеження та фізичної підготовки, так званий етап перепідготовки – бійців готують до початку селекції.

Олександр одним із перших пройшов кваліфікаційний курс. Нині він, в якості інструктора, навчає майбутніх бійців – спецпризначенців. Зараз трохи змінилася програма відбору. Так на початковому етапі немає процесу відсіювання, поки що кожен може покинути курс сам.

Військовослужбовці – контрактники, котрі пройдуть гартування під час кваліфікаційного курсу спецпризначенців отриають можливість проходити службу у підрозділах Сил спеціальних операцій. Віталію служба у лавах спецназу не в новинку. Вже протягом двох років він є бійцем 8 полку спецпризначення. Хоча у вояка добрий фізичний гарт, все ж навантаження під час курсу дещо відрізняються, від тих, що отримує під час служби. У нього, як і у кожного, на перебування тут своя причина.

Розроблений фахівцями НАТО курс підготовки сучасних українських командос вирізняється рівнем складності та потребує залізної витримки, завдання бійці виконують на межі людських можливостей. Для того аби стати одним із курсантів потрібно мати відмінне здоров*я. Лише після успішного проходження військово-лікарської комісії на придатність до служби у десантно-штурмових військах охочих допустять до проходження випробування.

Здебільшого до лікарів бійці звертаються після значних навантажень на організм – це травми, розтягнення, захворювання через несприятливі погодні умови. Однак припинення випробувань не передбачено, адже цей курс для сильних духом. До фінішу  курсу, із загальної кількості охочих доходять лише 10-15 відсотків з тих, хто був на початку. Панує тут і сувора дисципліна.

Це вже шостий за рахунком кваліфікаційний курс. Прийняти участь у відборі мають можливість, як бійці підрозділів Збройних сил, так і діючі службовці ССО. Основні етапи Q-курсу пройдуть на базі навчального центру Сил спеціальних операцій.

 

 

" " " "