Лісівники Хмельниччини проти урядової стратегії і хочуть зберегти лісгоспи.

1119

Лісівники зі всієї Хмельниччини зібрались на мирну акцію протесту біля Хмельницької ОДА. Їх обурення викликало схвалення Кабміном Стратегії реформування лісового господарства України. Кажуть, це прямий шлях до приватизації лісів та ліквідації державних лісгоспів. І вимагають скасувати рішення Кабміну про схвалення Стратегії, відмовитись від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства, унеможливити приватизацію лісів або передачу їх у концесію.

Лісівники зі всієї Хмельниччини зібрались на мирну акцію протесту біля Хмельницької ОДА. Головний посил у вимогах працівників лісового господарства – не допустити приватизацію лісів. Нагадаємо, минулого тижня на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.

Як зазначають ініціатори проведення мирного мітингу, текст Стратегії схвалений 15 листопада без представлення і обговорення на засіданні Уряду, не проходив жодного громадського обговорення та не погоджений з Профспілкою.

Лісівники кажуть, таке реформування потягне за собою страшні наслідки. Адже зміна системи управління та створення акціонерної компанії з корпоративними правами дає можливість на приватизацію лісів, монополізацію лісосировинних ресурсів та банкрутства переважно місцевого деревообробного сектору.

Головний лісівник області Петро Пешко підтримує своїх колег. Каже, такими мирними акціями лісівники демонструють вміння відстоювати свою думку та боротись за те що вони роблять. Пан Пешко наголошує – це не протестний мітинг, а бажання лісівників мати конструктивний діалог з владою та разом вирішувати як має розвиватись лісництво на Хмельниччині.

Нині на Хмельниччині працює 1700 лісогосподарських підприємств. Петро Пешко переконує, ці підприємства Хмельниччини є прибутковими. За останні 10 місяців лісівники сплатили близько 200 мільйонів гривень податків і бюджети різних рівнів. Разом з тим лісівники виступають за відновлення фінансування лісогосподарських підприємств з державного бюджету. Цього фінансування не було вже понад три роки. Лісогосподарські підприємства півдня та сходу потерпають від цього, оскільки не мають змоги самостійно заробляти.

Лісівники переймаються, якщо система управління зміниться, то усі податки від діяльності лісових та мисливських господарств будуть йти до Києва, а селищні ради, на території яких знаходяться лісництва не отримають ні копійки. Місцевих лісівників підтримали керівництво області та народні депутати від Хмельниччини. Народні обранці звертались до прем’єр-міністра України з проханням не допустити реалізації Стратегії реформування лісового господарства

Подібні акції пройшли по всій країні. У випадку відсутності реакції влади на вимоги, лісівники залишають за собою право на подальші протести та організацію загальногалузевого страйку. Додамо, що Стратегія реформування лісового господарства остаточно не затверджена, її мають доопрацювати до 15 січня 2018 року.

 

" " " "