Ловіть поки можна: незабаром на Хмельниччині заборонять вилов раків

Сезонна заборона розпочнеться вже з 1 серпня

1381

Вже найближчим часом на Хмельниччині розпочнеться сезонне призупинення вилову раків. Про це інформує  Управління Держрибагентства у Хмельницькій області.

Заборона на вилов прісноводних членистоногих розпочнеться вже з першого серпня і триватиме півтора місяці – до 20 вересня. Такі міри пов’язані із періодом другої линьки раків, коли вони стають найбільш вразливі.

Періоди линьки ракоподібних пов’язані з їхнім ростом і розвитком. Хітиновий екзоскелет ракоподібних дуже міцний і тому він заважає їм рости. У зв’язку з цим природою передбачено, що в окремі періоди свого розвитку вони мають тимчасово повністю позбавлятися від своїх старих “обладунків”, оголюючи свої м’які та вразливі тіла. Окрім натільного панциру, скидається навіть хітинова оболонка очей та зябер, які й так є доволі вразливими місцями для хижаків та різноманітних подразників.

Також слід зазначити, що процес  линьки відбувається не в норах, а на відкритому просторі на дні водойми. Саме цей факт і є причиною тимчасової заборони вилову ракоподібних. Якщо на їхню вразливість від тих чи інших природних конкурентів вплинути неможливо, то захистити їх від людей – це обов’язок держави.

Читайте також: Затримання браконьєра у Летичівському районі: зловмисник діяв із винятковим цинізмом

Щороку у хмельницьких водоймах спостерігається два періоди линьки раків – у травні та в серпні. При цьому, зважаючи на деяку різницю між різними водоймами, завжди спостерігається деяка похибка. Наприклад , у річках линька спостерігається пізніше, на відміну від озер.

В Управлінні Держрибагентства у Хмельницькій області нагадують про телефонну “гарячу лінію” – (068) 384-98-10 – куди можна повідомляти про порушення Правил любительського і спортивного рибальства, Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів.

" " " "