Майже 100 тисяч гектарів земель перейдуть у власність ОТГ Хмельниччини впродовж року. Підсумки тижня .

1160

Майже сто тисяч гектарів  земель  перейдуть у власність ОТГ Хмельниччини впродовж нинішнього року. Напередодні Кабмін ухвалив рішення згідно з яким право розпоряджатися чорноземами,  що за межами населених пунктів,  буде за місцевими громадами. До урядового наказу сільськогосподарськими угіддями відав Держгеокадастр. На Хмельниччині  земельна децентралізація вже в процесі-  планувати свої  території  розпочали чотири ОТГ.

Процес передачі земель, що  за межами населених пунктів  у власність ОТГ вже розпочав Держгеокадастр.  Напередодні  суворий наказ  відомству  видав  голова уряду –  Володимир Гройсман.  І застеріг:  якщо хоч один гектар чорнозему там віддадуть без рішення громади – чиновникам буде непереливки.

У парламенті рішення уряду підтримали, зокрема й народні обранці від Хмельниччини. Кажуть, – це позитивно вплине на економічний розвиток  територіальних громад.  Заразом сприятиме наповненню місцевих бюджетів.

Тіньові схеми продажу  чорноземів   більше не працюватимуть, – додають обранці.  Завдяки новаціям у земельній  сфері корупцію можна викорінити.

Загалом, впродовж 2018-го з державної  у комунальну власність  перейде майже 100 тисяч гектарів Хмельниччини. Про це повідомив начальник Головного управління Держгеокадастру  області – Василь Василенко.

Аби особисто розпоряджатися гектарами  місцеві громади мають звернутися із клопотанням до земельників.  Потім здійснити інвентаризацію. І вже тоді зареєструвати угіддя в кадастрі. На Хмельниччині планувати свої  території  вже розпочали чотири ОТГ: Крупецька, Колибаївська, Вовковинецька та Олешинська.

У громаді таких змін чекали давно, – розповідає землевпорядник, за сумісництвом депутат Олешинської селищної  ради – Сергій Купа.  Завдяки земельній децентралізації  зможуть збільшити надходження  до власної казни. Відтак – покращувати рівень життя ОТГ.

Для територіальних громад, які ще не об*єдналися – це додатковий стимул, аби формувати власні ограни самоврядування, -певні в уряді.   Загалом, процес  передачі  земель  у власність ОТГ  планують завершити до грудня нинішнього року.

" " " "