Медична реформа в дії. З квітня заклади охорони здоров’я перейшли на нову модель фінансування

1040

Близько пів мільярда гривень отримали спеціалізовані медичні заклади області в контексті реформи за три місяці роботи. У зв’язку з карантином, на повну потужність працювали не усі лікарні. Відтак більшість залишились з мінімальним фінансуванням.  На що вистачило коштів і чи справді забезпечили пацієнті?

Медична реформа в дії. З квітня заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану допомогу,  перейшли на нову модель фінансування. Договір з національною службою здоров’я України уклали 50 лікарень області. За три місяці роботи вони отримали  близько пів мільярда гривень.

До програми медичних гарантій увійшли 5 пріоритетних послуг, за які НСЗУ платить за підвищеним тарифом. Серед них – лікування гострого інфаркту міокарда та діагностика онкологічних захворювань. Хмельницький обласний серцево-судинний центр, уклав договір за 4 пакетами , один з яких – пріоритетний.

Загалом заклад отримує понад 3 мільйона в місяць. Ці кошти мали б йти на заробітну плату, закупівлю медикаментів, обладнання, харчування та інші побутові потреби. Однак виправданим є лише тариф на лікування інфаркту.

Поки що вдається вкластись в даний тариф та узяти всі витрати на себе. Пан Руслан приїхав з Ярмолинецького району. Чоловіка днями прооперували. Каже, за увесь час перебування у лікарні не витратив жодної копійки.

Вистачило коштів не лише для пацієнтів, а й на заробітну плату і навіть на премії.

А от Хмельницький обласний протипухлинний центр – єдиний заклад в області, який надає медичну допомогу хворим з онкологічною патологією. І хоча контрактується за сімома пакетами, коштів вистачає лише аби забезпечити пацієнтів усім необхідним.

Про оновлення матеріально-технічної бази та підняття заробітної плати, мова не йде взагалі, говорить Вячеслав Мороз. Більш того, довелось скоротити кілька посад.

Хоча, додає  – нарікати не має на що. Головне – що забезпечили пацієнтів. Адже  раніше люди платили з власної кишені. Тож поки відпрацювуватиметься  механізм реформи, шукатимуть додаткові джерела фінансування.

" " " "