Місто професій – кожна дитина спробувала  свої сили у різних спеціальностях. Підсумки тижня .

1170

Спробувати себе у ролі пожежника чи лікаря цього тижня мали нагоду діти з обласного центру. Національний проект «Місто професій» влаштували у парку Шевченка. Загалом  тут було представлено понад 60 локацій. Майстер-класи передбачали не лише навчання, а й працевлаштування у  спеціальному паспорті – за відповідні відмітки діти отримували солодощі.

Школярка Аня з допитливістю розглядає стенди  із описами професій. Вже зараз дівчинка цілеспрямовано готує себе до дорослого життя. Вона мріє стати архітектором, тож тренує якості, необхідні для здобуття фаху.

Намет Хмельницького обласного центру зайнятості розташувався посеред «Міста професій» – загальнонаціонального проекту, що завітав до Хмельницького. Саме тут фахівці мобільного  центру навчали школярів, як підійти до вибору майбутньої спеціальності.

Десятки наметів з різноманітними майстер-класами – саме те, що потрібно дітлахам. Хто з нас в дитинстві не мріяв поїздити на пожежній машині чи стати медиком. Для  сучасних відвідувачів Міста професій це стало реальністю. Навіть незважаючи на дощ, сюди завітали цілі родини. Вже 5 рік поспіль  загальнонаціональний проект  відбувається у Хмельницькому.

Рятували людські життя – нелегка місія. Служба Червоного Хреста показала, як діяти у надзвичайних ситуаціях, коли кожна секунда дорога.

Кінологи влаштували затримання злочинця із службовою собакою. Про нелегкі будні у роботі  із порушниками  дітям та батькам розповіли інструктори.

А це завмер у металі справжній середньовічний лицар. Цілі ковані вироби – це вже плоди роботи студентів ВПУ № 11. У ятці закладу діти брали до рук молотка  та відчували, наскільки зосереджено треба працювати із залізом. В закладі готують  слюсарів, рихтувальників та токарів – таких спеціалістів потребує нині промисловість.

Найбільше шуму у парку створила  техніка поліцейських  – кожен із дітей прагнув увімкнути тривожний сигнал та спробувати себе у ролі стражу порядку.  А прикордонники демонстрували, як борються із контрабандою. Ну, і звичайно, велика пожежна машина притягувала  маленьких відвідувачів «Міста професій», як магніт.  Як зізналися рятувальники,  на ліквідацію умовної пожежі  дітьми використали увесь запас води у цистерні.

Мали змогу спробувати себе діти і у інших професіях – продавця, провізора, лікаря чи лісоруба.  Зацікавила і  маленьких відвідувачів і локація з інкасаторською машиною. Паломництво до броньованої техніки   ускладнювалося чергами. Хто ж не хоче спробувати  потримати у руках валізу з грішми – нехай навіть несправжніми. Подорожуємо «Містом професій» далі.  Юрба із хлопчиків і дівчаток вишикувалась  біля ємності із цементним розчином. Його запаси за годину роботи малих будівельників  вичерпалися. Але найцікавіше – враження  після таких трудових буднів. Сподобалося не лише дітям, а й батьках. До прикладу, мама Тетяна із своїми двома дочками побувала  на майже  усіх майстер-класах.

Відвідування «Міста професій»  давало дітям ще й приємні бонуси.  На початку малюки  отримували  свій паспорт, де згодом роботодавці ставили відмітки про працевлаштування. У кінці робочої зміни  за такі записи робітники отримували  приємні сюрпризи – солодощі та маленькі дрібнички.

" " " "