БІЛЬШЕ НІЖ ІГРАШКА-УКРАЇНСЬКА ЛЯЛЬКА-МОТАНКА

141

Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг у міжнародний день ляльок покликав на гостину школярів. Майстри виробничого навчання, разом зі здобувачами освіти навчали особливостей виготовлення ляльок – мотанок.

Під час виготовлення мотанки важлива кожна дрібниця. Вважалося, що майстри передають іграшці свій настрій, думки та енергію. Семикласниця Валерія Зінчук виготовила свою першу ляльку-мотанку у житті.

В українській культурі лялька-мотанка була не просто іграшкою. Здавна вона виконувала роль оберега. Люди вірили, що вона може керувати погодою, лікувати хвороби.

Ляльку-мотанку у вигляді ангела-охоронця виготовляють учні четвертого класу Хмельницького ліцею №4. Це для них перших досвід. Раніше побували у центрі професійно-технічної освіти сфери послуг на інших майстерках.

Маленьким ліцеїстам показали техніку виготовлення ляльок-мотанок та розповіли цікаві факти пов’язані з цією іграшкою-оберегом.

Без використання швів, виготовлена із екологічно чистих матеріалів, яскрава і барвиста. Варя Гураль вважає ляльку – мотанку суперіграшкою.

Паралельно з майстерками у закладі організували конкурс ляльок – мотанок. Їх виготовили здобувачі освіти Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг.

Студентки групи Ш-92, що опановують професію кравця-закрійника, свої ляльки-мотанки виготовили у весняному стилі.

Творчо до конкурсу підійшли здобувачі освіти «Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг» із групи Ш-87. Перш ніж виготовити ляльку-мотанку,  провели дослідження, відвідали бібліотеки міста, обласний центр технічної творчості ,використали додаткову інформацію зі спеціалізованих інтернет-ресурсів.

Учасників етноконкурсу відзначили дипломами та нагородили кращих авторів робіт.

У Державному навчальному закладі “Хмельницький центр професійної освіти сфери послуг” регулярно проводяться яскраві, патріотичні, творчі конкурси та майстер-класи. Тут готують не лише високопрофесійних спеціалісті, майстрів своєї справи, але й значну увагу приділяють творчості і патріотичному вихованню здобувачів освіти.

" " " "