БІОЕНЕРГЕТИЧНА СТАНЦІЯ

247

Найбільша в Європі – в Теофіпольській громаді і успішно працює станція із виробництва біогазу.

Силос, солома, гній – усе це не відходи сільського господарства, а цінний ресурс для виробництва біогазу. Вже понад 6 років на Теофіпольщині успішно працює біогазова станція. Вона є найбільшою в Європі. Наші журналісти побували на виробництві та дізнались як добувають газ.

В грудні 2017 року на теренах тоді ще Теофіполського району запрацювало перспективне підприємство. З того часу біогазова станція лише нарощує темпи виробництва. Із сількогогосподарських відходів – соломи, жому та силосу тут роблять біогаз. Наступний крок – виробництво електоенергії.

Ця енергія іде й на потреби самого підприємства. На прикладі станції можна побачити як функціонує зелена енергетика. Біогазовий комплекс працює на сировині, котра здатна піддаватися ферментації.

Теофіпольська біогазова станція є найбільшою за потужністю у Європі. Через дефіцит мінеральних добрив є ще один плюс цього виробництва. Адже залишки переробки  вносять у родючий грунт. Біовідходи на полях дають чудові результати –аграрії отримують гарні врожаї та екопродукцію. Станція будувалась у кілька черг. Щоразу тут збільшували різновиди сировини, які здатні прийняти на переробку. Нині постачальниками відходів є агропідприємства, елеватор, цукровий завод. Серед таких і агрофірма «Україна 2001». Тут годують тварин якісними кормами – це насичує гній потрібними бактеріями. А вони необхідні для виробництва біогазу.

Для безперебійного виробництва газу підприємство завчасу заготовляє сировину. Зараз після збору врожаю на станцію активно звозять солому. На рік потрібно близько 30 тисяч тонн. 450 кубічних метрів біогазу виходить із однієї тонни соломи. Теофіпольська енергетична компанія – яскравий приклад того, що безвідходне виробництво це не лише реально, а й прибутково.

На підприємстві працюють над запуском 5 черги будівництва. У планах – переробка біометану. Тут виготовляють документацію та кошторис на прокладання трубопроводу для доставки газу в газотранспортну систему України

Теофіпольська енергетична компанія це приклад того, як підприємці роблять свій вклад в енергетичну незалежність країни.

" " " "