СЕЛО БЕЗ ВОДИ

374

У Кадиївці Ярмолинецької громади, як і по всій Україні, впав рівень грунтових вод. Як наслідок – криниці обміліли, а найближче джерело – аж за селом.

Люди кажуть, два роки тому по селу збудували більше 9 кілометрів водогону. Проте він досі не зданий в експлуатацію. Легше тим, в кого є криниця на подвірї. Та на всіх сусідів води всеодно не вистачає.

Жителі не приховують емоцій – без  водогону в селі ніяк. Пенсіонери бідкаються – на старість років доводиться економити воду.

Найважче ж тим, в кого велике господарство – худобу потрібно нагодувати на напоїти. А мати пані Антоніни пережила інсульт – тож дочка покинула столицю і тепер доглядає стареньку.

Як кажуть у громаді – виною поки непрацюючому водогону є війна. Фінансування проекту  передбачалось на два роки – проте через повномасштабне вторгнення було призупинено. Гроші на продовження робіт знайшли у громаді – але до кінця 22 року роботи через казначейство не були проплачені через заблоковані рахунки. Тому процес затягнувся, бо підрядник не видавав документації.

Тепер громада планує взяти на баланс водогін, адже основні роботи із будівництва уже завершені. Проте уся документація подається через систему Дія, а сама процедура зазнала оновлення у 2023 році. Аби привести у відповідність усі папери, в громаді долучили проектантів.

Ситуація, що склалась – не поодинока, запевнили в громаді. Через бюрократичні перепони та відсутність фахових спеціалістів багато проєктів  тепер призупинені або потребують доопрацювання.

На зборах люди та представники громади домовились – звертатимуться у столичні кабінети.

Тим часом лише у двох громадських криницях села вода придатна для вживання. Раз на тиждень місцевий підприємець організовує підвіз технічної води. Та для домашніх потреб це мізер.

" " " "