Томос – надання український православній церкві незалежності . Підсумки тижня .

952

Головна тема завершення 2018-го і початку 2019-го. від Московської – історична подія. Право на незалежні храми ще 17-у столітті в нас забрала Росія. Ще в грудні 2018-го стало відомо, що наша держава оце право поверне. 15-грудня у Києві обрали очільника Української  Помісної Автокефальної Православної церкви. Ним став митрополит Епіфаній. А вже 6-го січня 2019-го у Стамбулі  українським церковнослужителям вселенський патріарх Варфоломій передав історичний документ.  Після отримання Томосу в Україні розпочався процес переходу церков колишнього московського патріархату до української автокефалії. Хмельницька область – одна із лідерів у цьому. Цього тижня мій колега Максим Посполіта побував у кількох селах краю і спробував дізнатись – як самі прихожани ставляться до обєднання.

Звістку про те, що Українська Православна церква отримала незалежність, жителі нашої держави почули в переддень Різдва Христового. З рук вселенського патріарха Варфоломія Томос вручили митрополиту Епіфанію.

Після цього в нашій державі розпочався перехід церков до помісної автокефалії України.  Хмельниччина в когорті лідерів за кількістю парафій, які приєднались до української церкви.

Серед великої кількості прихожан церкви Святого Миколая Чудотворця  у  Доброгорщі приходить помолитися пан Володимир. Чоловік зізнається, Томосу чекали із хвилюванням, адже вже давно думали про те, щоб від’єднатися від московського патріархату.

Аби почути думку односельчан, люди провели міні-референдум – запитували думку кожного жителя про те, в яку сторону їм рухатися.

Разом із громадою виявив бажання перейти до Помісної Автокефальної Православної Церкви України і місцевий отець Олександр.

Проте  саме від’єднання цього храму та вірян було не зовсім спокійним.  Людям  навіть погрожували. Про це в переддень Нового року на своїй сторінці у фейсбук повідомляв Митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній.

На даний час до нової української церкви на Хмельниччині перейшли більше двох десятків церковних громад. Проте храмів московського патріархату ще багато. До прикладу, в селі Немиченці, Хмельницького району. Люди тут  за нову українську церкву. Кажуть, про перехід вже говорили, тепер чекають на загальні збори аби і отець сказав свою думку.

" " " "