Україна нині на порозі епідемії кору. Підсумки тижня .

1107

Україна нині на порозі епідемії кору. За перші дні нового року від цієї смертельно небезпечної інфекційної хвороби померли п’ятеро українців, а ще 10 тисяч – захворіли. На Хмельниччині ситуація не краща. В інфекційну лікарню з початку року поступило 165 хворих на кір. Щодня до медзакладу привозять від 5 до 10 чоловік із таким діагнозом. А днями від кору помер 35-річний чоловік. Це перший летальний випадок через хворобу на Хмельниччині.

165 хворих та одна смерть – так господарює кір на Хмельниччині з початку року. В інфекційній лікарні кажуть, щодня привозять від 5 до 10 хворих на кір. Цьогоріч інфікуються в основному дорослі.

Лікарі кажуть, не так страшний кір, як його наслідки. Особливо це стосується людей нещеплених. Ті, хто проходив вакцинацію теж можуть захворіти на кір, але хвороба пройде швидко, без особливих ускладнень. Люди ж які не мають щеплень, навіть не уявляють на яку небезпеку себе наражають. Навіть, якщо вдало пройти лікування – кір може нагадати про себе через кілька десятків років.

 Специфічного лікування від кору не існує. Тільки симптоматична терапія. На сьогодні існує єдиний спосіб убезпечити себе від хвороби. Єдиний і абсолютно дієвий.

Цю інфекцію перемогли вже практично у всьому світі. Та в Україні ця хвороба і сьогодні вбиває людей. І винні у цьому самі ж українці. Адже у 90-х в нас з’явилась мода масово відмовлятись від щеплень. З того часу, кажуть медики, спільний імунітет українців дуже знизився і нині неспроможний зупинити розповсюдження цієї хвороби. Лікарі сподіваються, що найближчим часом це питання буде врегульоване на законодавчому рівні, і в 21-му столітті люди не вмиратимуть від дитячих хвороб.

Частина відповідальності лежить і на самих лікарях. Адже Їх завдання розповісти про усі ризики хвороби та пояснити користь щеплень.

На сьогодні місто та область забезпечені вакцинами проти кору. Медики запевняють вакцина “безпечна, надійна та ефективна”. Адже цю вакцину використовують не лише в Україні, але і в багатьох інших європейських країнах. Якщо вакцинація в Україні досягне рівня 95%, тоді можна й не згадувати про кір.

" " " "