У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ЛАУРЕАТАМ ВРУЧИЛИ ПРЕМІЮ «СКАРБИ ЗЕМЛІ БОЛОХІВСЬКОЇ»

90

Регіональну премію „Скарби землі Боло́хівської” вручили у Хмельницькому. Нею відзначають істориків, археологів, письменників. Цього року лауреатами стали і військові. А загалом з часу заснування премії відзнаки за свою творчу та дослідницьку роботу отримало понад 50 подолян.

Премія «Скарби землі Болохівської» була заснована в 2007 році. Саме з того часу в день пам’яток історії та культури щороку подоляни стають лауреатами цієї престижної премії. Ідея належить письменнику Броніславу Грищуку, голові БФ «Закон і справедливість» Віталію Олуйку та на той час громадському активісту, нині покійному Денису Монастирському. Премію вручають за популяризацію культурної спадщини. Дослідники археологи та краєзнавці – це неповний перелік тих, кого відзначає оргкомітет. Як каже один із засновників премії, Віталій Олуйко за 17 років було відзначено більш як 50 людей, які пишуть про Поділля, досліджують його самобутність та відкривають нові сторінки історії.

У 2022 році премію не вручали, але згодом традицію вирішили відновити. Бо ж щодня дослідники та історики роблять усе можливе, аби тримати культурний фронт. Серед лауреатів цього року – краєзнавець, історик та культуролог Петро Слободянюк. Автор понад 150 науково – дослідницьких публікацій каже, наше Поділля багате цікавими особистостями.

Розвідник з Хмельниччині Андрій Максимчук – також у списку лауреатів. Він в окопі написав книгу для свого сина про чарівного дракона. У планах створити мультсеріал. Каже, нелегко поєднувати творчість та військову справу. Та це своєрідний антистрес.

Лауреатами премії також стали письменник Броніслав Грищук та директор Деражнянського молочного заводу Валерій Яглінський.

" " " "