У Хмельницькому обговорили проблему спалювання «зелених відходів»

Днями у міській раді Хмельницького відбулася нарада щодо запобігання спалюванню «зелених відходів»

640

Це досить актуальна проблема, адже з початком осені починають палити сухе опале листя, картоплиння, суху рослинність та її залишки. Все це завдає чималої шкоди  довкіллю та  робить збитки рослинному, а часом і тваринному світу. Крім того, таке поводження із «зеленими відходами» може призвести до виникнення пожеж, особливо у вогненебезпечний період.

Тому учасники наради обговорювали проведення інформаційної кампанії та способів боротьби з паліями. Вирішили, що проводитимуть рейди, в яких братимуть участь працівники муніципальної дружини, Національної поліції, вогнеборці, екологи. Також під час рейдів планують використовувати дрон, який фіксуватиме точки спалювання «зелених відходів». Названі заходи проводитимуть у всіх населених пунктах, що входять до Хмельницької територіальної громади.

«Зелені відходи» пропонують компостувати. Також їх приймуть у Центрі управління відходами, що на прспекті Миру 7, біля міського полігону.  Мешканці громади можуть самостійно привезти ці відходи. Там їх приймуть безкоштовно.

Також управління з питань екології та контролю за благоустроєм нагадує, що спалювати сміття, гілля, сухостій та відходи заборонено. А на паліїв накладатимуть штрафи відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їх розмір для громадян становитиме від 340 грн до 1360 грн, для посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн відповідно.

Однак з 2020 року штрафи  підвищили і паліїв можуть оштрафувати за спалювання листя на суму від  3 тисяч 60 гривень до 6 тисяч 120 гривень штрафу. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий — від 15 тисяч 300 гривень до 21 тисячі 420 гривень, повідомляють у міській раді Хмельницького.

Отож, усім хмельничанам та жителям громади слід зрозуміти , що спалювати «зелені відходи» не варто, адже наслідки цього можуть бути непередбачувані, а ось покарання буде обовꞌязковим і суворим.

" " " "