УВІКОВІЧИТИ В ПАМ’ЯТІ

324

У Меджибізькій громаді урочисто відкрили та освятили пам’ятний знак на честь колишнього мешканця села – Тараса Пожарського. Він, керуючи колгоспом у період Голодомору, врятував чимало життів. Проте, чоловік пішов на відчайдушний крок – наклав на себе руки.Таким чином він намагався вберегти сім’ю від переслідувань комуністів.

Онук та правнук Тараса Пожарського, через оголошення дізнались про збір коштів у громаді. Згодом зв’язались із паном В’ячеславом. Родичі кажуть, їх втішило те, що пам’ять діда увіковічнять в історії.

Десятиліття потому після хвилі декомунізації  у рідному селі подолянина встановили обеліск  біля церкви. До того ж, пам’ятка відтепер стоїть на вулиці, яка віднедавна носить ім’я Тараса Пожарського. Як зазначає голова селищної ради, таким чином народ буде і надалі вшановувати предків та зберігати традиції.

Окрім людей, Тарас Пожарський врятував і церкву у сусідньому селі, біля якої і встановили пам’ятку. Тоді, у 1930-х, Тарас Климентійович перетворив храм Іоана Богослова на зерносховище, і через це сама будівля залишилась недоторканою дотепер.

" " " "