«Від землі до столу»

1388

Органічне  – значить якісне та корисне для споживання. У Європі дедалі більше звертають увагу на корисність натуральної продукції, особливо для дітей. Україна є одним з головних експортерів і займає 20 місце у світовому рейтингу за виробництвом органічної сільськогосподарської продукції. Аби краще розвивати місцеві потужності, у Хмельницькому провели першу органічну конференцію «Від землі до столу». Учасників ознайомили з новими тенденціями та можливими ринками збуту.

До міста з’їхалися представники органічного виробництва області. Вони в рамках форуму «Від землі до столу» обговорювали можливості подальшого розвитку власних виробництв та те, що буде цікавим та актуальним для закупників  у 2019 році.

Трендом останніх років стає вживання органічних продуктів. І хоч вони значно дорожчі – та користуються попитом як в Україні, так і за кордоном. Міжнародна статистика свідчить: в рік кожна людина споживає три кілограми пестицидів. Тому аграріям просто необхідно змінювати підхід до вирощування сільськогосподарських культур.

До прикладу, одне з потужних підприємств області ще три роки тому розпочало підготовку ґрунту для вирощування органічної озимої пшениці. Лише після чисельних перевірок вдалося отримати перший врожай. Кажуть, за кількістю органічне нічим не відрізняється від того, яке вирощували за старим підходом до обробки полів.

Органічне виробництво розвивається в Україні вже понад 20 років. На 2018 рік вже  на 420 тисячах гектарів земель вирощують органіку – це як половина Чернівецької області. Уся ця територія задіяна задля вирощування натурального безпестецидного продукту. Цією діяльністю нині  займається понад 350  господарств, з яких 13 знаходиться на території Хмельницької області. Майже вся продукція виробляється на експорт, і лише 20 відсотків залишається в межах держави. Понад чотири сотні найменувань можна зустріти на прилавках магазинів, щоправда – не у всіх торгових точках.

" " " "