Віра розділила людей на два табори. Підсумки тижня .

1296

Віра розділила людей на два табори. 17 січня цього року Верховна Рада прийняла закон «Про свободу совісті та релігійні організації». Він дозволяє громаді змінити приналежність до єпархії. Рішення приймаються після голосування. Воно вважається дійсним, якщо хоча б 2/3 населення  вирішить переходити до іншої парафії. За 1,5 місяця офіційно на Хмельниччині до УПЦ приєдналося 42 релігійні громади. Втім у деяких селах не обійшлося без скандалів.

Третього лютого у селі Гвардійське біля храму зібралася релігійна громада, аби проголосувати за можливий перехід  до Православної церкви України.

На захист своєї церкви люди стали живим щитом. А щоб туди ніхто не міг потрапити – закрили  двері. Настоятель хрому – Отець Микола – каже: об’єднуватися з українською церквою не бажають.

Настрій людей значно змінився. Розпочалася штовханина та образи.

Прихожани Української православної церкви Московського патріархату кажуть, нічого проти односельчан не мають. Єдине, чого просять – не чіпати їхню церкву, бо до української парафії її не віддадуть. Кажуть , що вклали в храм свої гроші і душу.

З іншої сторони барикад люди розповідають, гроші на будівництво храму здавали всі без винятку. До прихожан російської церкви прийшли не просто з вимогами. Перед цим збирали підписи за об’єднання. Серед жителів села 817 людей захотіли добровільного приєднання. За кількістю дорослого населення – це більшість. Люди додають – священика виганяти не планували.

Дійти спільної згоди на зборах не вдалося. Частина людей продовжувала боронити двері храму, інші у більшості голосували за приєднання.

  Подібна ситуація склалася й у селі Сутківці. 23 лютого там також вирішили організувати обговорення щодо переходу в УПЦ.  Та людям не вдалося дійти згоди, і вони розділилися.

Ті, хто залишились у залі, переконують – в Сутківцях має бути єдина Помісна церква України. Люди не проти Отця Володимира, який вже сім років служить у Свято-Покровській церкві Московського Патріархату. Кажуть, нехай служить і далі, але молиться за українців.

Люди ж на вулиці переконують – тих, хто збирається приймати рішення про об’єднання церков – не знають, бо вони не місцеві  А свого Отця Володимира люблять і не дадуть його вигнати.

Люди розповідають, ще 17 лютого після недільної служби провела свої збори у храмі. Тоді одноголосно релігійна громада вирішили залишитися при єпархії Московського Патріархату.

Після кількагодинних суперечок голосування таки починають. Присутні на бланку вказують свої прізвища та ініціали із підписами, а от місце фактичного проживання не вказав ніхто.

Загалом на Хмельниччині  до новоствореної церкви перейшли вже 42 релігійні громади. Загалом на території нашої області зареєстровано майже одну тисячу храмів Московського патріархату.

" " " "