Розмитнення «євроблях»: пільговий період завершився . Підсумки тижня .

675

Пільг більше не буде. 22-го лютого закінчився пільговий період, протягом якого власники євроблях розмитнювалися за зниженим акцизом. З 25-го листопада і до 22-го лютого, Хмельницька митниця оформила майже 5 тисяч авто на іноземній реєстрації. Власники цих автомобілів сплатили до бюджету понад 300 мільйонів гривень. Пік декларування транспортних засобів припав на останній місяць пільгового періоду. Після 22-го лютого такого ажіотажу митники не очікують. Все тому, що починаючи з 23-го лютого та впродовж 90 днів, легалізувати «євробляху» можна вже за повною вартістю.

Ще донедавна ця автівка була «бляхою». Тепер, жартує власник Костянтин, це – європеєць з німецьким корінням, але на українській реєстрації. Свою «ластівку» в Україну чоловік загнав два роки назад, розмитнив місяць тому.

Саме авто пан Костянтин придбав за три тисячі доларів. Його розмитнення обійшлося практично у таку ж суму.

А ось пан Олександр своє авто придбав за трішки більше, ніж тисяча євро. Розмитнення обійшлося б утричі дорожче.

Тож, розмитнювати своє авто пан Олександр не став. Його «бляха», яку пригнав рік тому, так і залишилася на іноземній реєстрації. Що робити далі з автомобілем, каже чоловік, ще не вирішив.

А ось тих, хто все ж легалізував свої «бляхи» майже п’ять тисяч. Принаймні, з 25-го листопада і до 22-го лютого саме стільки авто оформила Хмельницька митниця. Ці автомобілі хмельничани розмитнили за зниженим акцизом та сплатили до бюджету понад 300 мільйонів гривень.

Пік декларування транспортних засобів припав на останній місяць пільгового періоду. Якщо у грудні митники за робочий день оформляли у середньому 37 автівок, то у січні – 130, а в лютому – понад 230. Найбільше автомобілів легалізували 20-го та 21-го лютого. У ці дні на усіх митних постах області були неабиякі черги, бо ж розмитнювали від 200 до 250 євроблях. Після 22-го лютого, коли перестав діяти знижений акциз, такого ажіотажу, кажуть митники, вже не буде.

Все тому, що починаючи з 23-го лютого, легалізувати авто на іноземній реєстрації в Україні можна вже за повною вартістю. Зробити це потрібно впродовж 90 днів, бо ж після закінчення терміну водіїв штрафуватимуть. А поки що патрульні можуть тільки зупинити авто на іноземній реєстрації та перевірити необхідні документи. Штрафувати власника євробляхи зможуть тільки під кінець травня.

Тож «бляхарі» мають ще три місяці, аби визначитися, що робити з автомобілями. Перший варіант – все ж легалізувати «бляху». На це, до слова, навіть видають кредити. Ті, хто не збирається українізувати авто, шукають інші варіанти. Розглядають навіть зміну громадянства.

Власники, котрі все ж вирішили попрощатися з машиною, здають її на розбірку, або ж перетворюють прикордонні села на кладовища «євроблях».

Ще один варіант, який не те, що розглядають, а на який сподіваються автовласники, – зміни до законодавства. На гаранта, кажуть, особливих надій не покладають. Проблему «євроблях», переконані, можуть вирішити парламентарі.

Про себе, кажуть автовласники, ще заявлять, щоправда вже під вибори, а поки що розмитнюватися не поспішають.

" " " "