ЗМІНИ НА УКРАЇНСЬКОМУ РИНКУ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

140

Чисельність населення працездатного віку до повномасштабного вторгнення становило понад 17 мільйонів осіб. Після мобілізації підприємства та бізнес залишились без своїх працівників. Всі очікують на перемогу. Та демобілізовані ветерани уже повертаються на свої робочі місця. Як діяти державі, бізнесу  аби максимально піти назустріч тим, хто вчора боронив воєнний фронт, а сьогодні в тилу піднімає економіку. Про це говорили на Всеукраїнському діалозі – відкритому майданчику, де зібрались підприємці, влад, ветерани та волонтери. Вже нині трудові колективи комунальних підприємств Хмельницької громади недораховують десятки працівників. Як налагодити співпрацю з ними, з родинами загиблих – це стало великим викликом сьогодення. За словами міського голови, потрібно змінювати усю корпоративну етику.

Вже нині служба зайнятості шукає інші підходи до працевлаштування безробітних. Адже після повномасштабного вторгнення ринок праці втратив понад 30 відсотків трудового потенціалу. І це негативно впливає на економіку. Тому фахівці служби працюють з громадами – аби максимально залучати їхні можливості та наявні мікрогранти.

Ветерани тим часом теж не стоять осторонь – пропонують, гуртуються, бо левова частка тих, хто після 24 лютого пішов захищати країну самі вихідці з бізнесу. Яскравий приклад – Сергій Позняк підприємець, ветеран, який нині в цивільному житті після поранення гуртує бізнес та захисників.

Саме тому ринок праці вимагає нових бізнес-ідей. Адже для людей змінились цінності, а суспільство має толерантно ставитись до тих, кого калічить війна. Та толерантно не значить із жалем. Ветерани потребують не співчуття, а можливостей.

Учасники Всеукраїнського діалогу напрацювали контакти та ідеї. Ринок праці потребує ветеранів, бо це потужний трудовий ресурс. Але для максимально комфортного середовища держава має автоматизувати надання послуг та напрацювати механізми соціального забезпечення різних категорій. Мова йде про зменшення податкового навантаження та впровадження недержавного пенсійного страхування.

Усі учасники Всеукраїнського діалогу погодились – потрібно розвивати формування кластерів та індустріальних парків. Кожен потенційний шукач роботи може стати максимально цінним кадром і завдання роботодавця розкрити цей потенціал. Адже працівник це не ресурс, це можливість. І саме в таких діалогах народжуються хороші ідеї. Вже нині роботодавці готові навчати та працевлаштовувати  – до прикладу швейна галузь нашої області відбуває брак робочих рук.

" " " "