Музика має людське обличчя. Підсумки тижня .

1747

Першим, хто запропонував святкувати День музики, був композитор та піаніст Дмитро Шостакович у 1973 році. Та офіційно 1 жовтня 1975 року Міжнародна музична ради при ЮНЕСКО своїм рішенням зробила це свято традиційним. За допомогою семи нот музиканти створюють багатогранні композиції. Музикою може вважати в принципі будь який звук. Головне, що б він гармонійно звучав. Нині найпопулярнішим та найпоширенішим жанром у світі залишається поп – музика. Хоча існує безліч різних стилів та їх поєднань. А унікальність музики в тому, що вона для всіх і кожного. Для створення популярного треку музична освіта не потрібна, а от талант і відчуття ритму  –  обов’язково.

Нотний стан і пара вмілих рук. Так першокурсниця музичного коледжу імені Владислава Заремби виконує етюд – імпровізацію сучасного українського композитора Миколи Стецюна. Аби вправно її зіграти, Олександра тренується по три години на день.

Музика складається зі звуків. Поєднання семи нот дозволяють створювати чудові композиції.  Класичним виконавцем не можливо просто народитися, для цього навчаються. Опанувати фортепіано, наприклад, можна за вісім років. І далі вдосконалюватися впродовж всього життя. Та навіть ті, хто закінчив музичні школи, зазвичай не продовжують навчання далі.

Бах, Шопен, Моцарт… Геніальні композитори, твори яких кожного дня виконують студенти. Для педагога головною метою залишається навчити відчувати настрій відомих класиків.

Акордеон, на якому професійно грає музикант з гурту «Чумацький шлях» Сергій Строян, також входить до переліку класичних інструментів. Тільки от  використовує Сергій його в зовсім іншому жанрі – рок – музиці. Класична школа дає всебічність розвитку та часом  заважає в створенні власних рокових композицій.

Для рок – гуртів важливим і навіть невід’ємним стає створення образу, який би запам’ятовувався та вирізнявся поміж інших, на відміну від вихованців класичної школи.  В гурті «Чумацький шлях» – це коза, яка несе містичний і фольклорний зміст.

Також вокаліст гурту розповідає, що спочатку все ж народжується музика, а вже на неї лягають слова.

Ще один поширений вид музичної діяльності – діджейство. Вперше цей термін був вжитий у 1935 році – Уоллтером Уінчелом на радіопередачі. Це можна вважати початком нової музичної ери. Аби створювати композиції в цьому жанрі музична освіта не обов’язково. Головне – спіймати ритм та знайти власну «фішку».

Головна ціль диск – жокея – пробуджувати людей до танцю та створювати гарний настрій.

Діджей у своїй роботі для змішування треків використовує спеціальний мікшерний пульт, семплери, драм – машини та ноутбук. А також при живому виступі використовує синтезатор, скреч і ефектори, для сильнішого нашаровування звуку. Відтак одна людина задає ритму для цілої вечірки.

Музика – це те, що об’єднує всіх. Вона не має ні релігії, ні національностей. Кожна людина знайде свого виконавця, а все через нескінченне різноманіття музики.

 

" " " "