На Хмельниччині довірливі люди віддали лжебанкірам свої заощадження

Знову активізувалися спритники, що видають себе за банківських працівників та "чистять" банківські картки довірливих громадян

919

На Хмельниччині, уже вкотре, люди стали жертвами лжебанківрів. Так, лише за два дні наприкінці минулого тижня шахраї обдури трьох краян, як віддали їм понад 52 тисячі гривень.

67-річного жителя Шепетівського району спритники “розвели” на 8 500 гривень. Йому зателефонував незнайомець, який представився працівником банку. Він повідомив чоловікові, що його банківська картка підлягає оновленню, отож треба гроші зі старої картки перевести на нову. Чоловік негайно зробив це через термінал, переказавши гроші на інший рахунок.

Жительці Хмельницького “працівник банку” повідомив, що у неї заблокована банківська картка і її потрібно розблокувати. Довірлива 51-річна хмельничанка відразу й виконала усе, що рекомендував їй “доброзичливий” банкір. В результаті – у мить ока позбулася 19 тисяч гривень, які вона теж переказала на невстановлений рахунок.

Читайте також: Кам’янець-Подільскі копи розповіли, як протидіяти шахраям: актуально для всіх

Того ж дня лжебанкір обвів навколо пальця ще одного хмельничанина. 57-річному чоловіку теж начебто “заблокували” картку. Не підозрюючи лихого, чоловік виказав “банкіру” усі свої реквізити, після чого з його картки “випарувалося” 25 тисяч гривень.

За цими фактами відкрито кримінальні провадження, і поліцейські, звісно, шукають шахраїв. І, можливо, навіть знайдуть. Однак, шановні крани, скільки можна наступати на ті ж самі граблі? Запам’ятайте: банківські працівники ніколи не випитують у вас ПІН-код, секретне слово або ще якісь реквізити. А тим більше – по телефону. Якщо хтось зателефонував вам і просить повідомити такі дані, попросіть його зателефонувати трохи згодом. А самі тим часом зателефонуйте в банк і повідомте про підозрілий дзвінок.

Читайте також: Загадковий випадок у Славуті: молоду жінку знайшли у ліжку мертвою

Так само не погоджуйтесь розголошувати свої персональні дані в переписці. Адже сьогодні нерідко шахраї використовують у своїх цілях соцмережі. Вони можуть навіть зайти з акаунта вашого доброго знайомого та попросити переказати за нього гроші на якийсь рахунок. Ні в якому разі не погоджуйтесь на таке. А ще ліпше: попросіть того, хто вам пише, назвати імена або пригадати події, які відомі лише вам та йому. Побачите, ваш “знайомий”, дуже швидко припинить розмову і щезне.

" " " "