На Хмельниччині має бути три райони, а не п’ять, – експерти

Зі столичними експертами погоджуються і місцеві

3630

Для Хмельниччини оптимально було би поділити область лише на три райони: Хмельницький, Шепетівський та Кам’янець-Подільський, замість п’яти, як було вирішено в ході засідання комітету Верховної Ради. До такої думки схиляється директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, про що розповідають у публікації “НГП”.

“Це три округи і три повіти, які завжди були у цій області. Вони мали би приблизно однакову потужність. Але включилися різні люди і наколотили версію з п’яти районів. Чи є це катастрофічним? Ні, не є”, – переконаний Ткачук.

За словами експерта, при новоприйнятій конфігурації районів Хмельниччини, у деяких з них, зокрема у Кам’янець-Подільському, може виникнути незначний дисбаланс. Це не призведе до якихось критичних наслідків, але, як бачимо, не подобається частині тих чи інших громад, які розраховували на приєднання до іншого району.

Тому на це все я дивлюся дуже спокійно, — ключовим є громади, які повинні працювати і бути спроможними. Райони — це допоміжна ланка”, – резюмував Ткачук.

Його думку поділяє виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області, колишній керівник Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Він не є активним критиком поділу Хмельницької області на 5 районів, але вважає, що цілком достатньо було б зупинитися і на трьох.

При цьому Яцковський акцентує увагу на тому, що перш ніж вирішувати питання районування, діючій владі потрібно були провести чітку та зрозумілу інформаційну кампанію для населення. Тоді б жителі усіх областей краще б розуміли, які функції отримають новоспечені райони та до яких плюсів чи мінусів це призведе.

Читайте також: Нові зміни у розподілі районів: Ярмолинеччину віддадуть Хмельницькому району

За словами Яцковського, щоб уникнути суперечок та невдоволення, людям просто треба було пояснити, у чому різниця між тим чи іншим райцентром. Також багато громадян звикли до того, що в радянські часи усі райони були невеликими центрами фінансів та приймання рішень. Однак зараз районні бюджети утворюються тільки за рахунок дотацій з державного бюджету. Таким чином усі базові послуги надаються громадами на місцях і тільки в якихось специфічних випадках потрібно буде вирішувати питання у райцентрі. Саме через те, що діюча влада неналежним чином проінформувала людей у таких важливих питаннях, зараз і виникають суперечки та навдоволення.

“Район це про органи влади про контроль , але не про управління фінансами”, – пояснює Яцковський”.

" " " "